Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba automobilky Toyota v pololetí klesla téměř o čtvrtinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Produkce Toyoty již v červnu dosahovala 90 procent úrovně z doby před zemětřesením.

Výroba největší japonské i světové automobilky Toyota Motor v prvním pololetí meziročně klesla o 23,3 procenta na 2,98 milionu vozů kvůli negativním důsledkům březnového zemětřesení v Japonsku.

Toyota nicméně upozornila, že produkce již v červnu dosahovala 90 procent úrovně z doby před zemětřesením. Dodala, že s plným obnovením výroby počítá v listopadu či prosinci. Údaje o výrobě nezahrnují divize Daihatsu a Hino.

V samotném červnu se produkce Toyoty meziročně snížila o 9,2 procenta. Domácí konkurent Nissan Motor v červnu výrobu zvýšil o 18,5 procenta, zatímco produkce rivala Honda Motor se propadla o 44,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Ničivé zemětřesení v březnu poškodilo továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách. Automobilky nyní výrobu postupně obnovují.

Podle některých analytiků by Toyotu letos mohli kvůli výrobním problémům připravit o vedoucí pozici v odvětví konkurenti General Motors a Volkswagen. Toyota minulý měsíc předpověděla, že její čistý zisk se v tomto finančním roce v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku sníží o 31 procent na 280 miliard jenů (zhruba 60 miliard Kč).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)