Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TPCA letos zatím vyrobila o 5000 vozů více než loni

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Kolínská automobilka TPCA letos dosud vyrobila 165.000 aut, což je asi o 5000 vozů více než za stejné období v loňském roce.

Za nárůstem objemu výroby je hlavně zavedení nových modelů. Do konce roku chce TPCA vyrobit 200.000 aut, příští rok téměř 250.000 vozů. Loni firmě meziročně klesly tržby o 13 procent na 29,8 miliardy korun, letos by měly vzrůst asi o osm procent.

V automobilce nyní pracuje 3700 lidí, což je nejvíce od jejího vzniku. V květnu zahájila sériovou výrobu nové generace vozů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1. Modernizace závodu pro výrobu nových modelů si vyžádala investice přes šest miliard korun.

Firma vyhlásila desátý ročník grantového programu, kterým každoročně podporuje projekty neziskových organizací a firem v regionu z oblasti bezpečnosti, zdraví nebo ochrany životního prostředí. Letos automobilka překročila hranici 100 investovaných milionů.

V minulých měsících firma provedla průzkum v regionu, ze kterého mimo jiné vyplynulo, že lidé mají zájem hlavně o podporu projektů z oblasti zdraví a bezpečnosti. Osloveno bylo 2500 respondentů, kromě Kolína také například z Kutné Hory, Velkého Oseku, Nymburka nebo Poděbrad.

"Lidé působení automobilky v regionu z větší části vnímají pozitivně, nejčastěji kvůli novým pracovním příležitostem a podpoře rozvoje regionu. Malá část respondentů si myslí, že s příchodem automobilky se zvýšila kriminalita a dopravní zatížení města," řekla koordinátorka programu Monika Koťarová z TPCA.

První generace vozů se v TPCA vyráběla od roku 2005. Nová miniauta jsou k dostání ve tří- a pětidveřovém provedení a s odklápěcí střechou.

Kolínské automobilce TPCA loni meziročně klesly tržby i zisk shodně o 13 procent. Tržby činily podle auditovaných výsledků 29,8 miliardy korun, zisk před zdaněním 278,1 milionu korun. Hlavním důvodem poklesu byly nižší prodeje a významná investice do přípravy výroby nových vozů. Letos by měly tržby automobilky vzrůst o osm procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - rokyta.p
9. 11. 2014 19:12
nové aygo
Mezi prcky se mi nové Aygo líbí :-) :-) :-)