Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TPCA od října zvolní tempo, letos vyrobí o 30.000 vozů méně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Kolínská automobilka TPCA vyrábějící malé modely vozů Peugeot, Toyota a Citroën chystá od října zpomalení výrobního tempa. Reaguje tak na situaci na evropském trhu. Závod letos vyrobí 300.000 vozů, o 30.000 méně než loni, píše dnešní Právo.

"Očekáváme menší odbyt v následujících měsících. Skončilo šrotovné a poptávka po malých vozech, které byly díky této podpoře v extrémní oblibě, začíná klesat. Navíc je v tomto segmentu velká konkurence. Předpokládáme, že ke konci tohoto roku po říjnovém zpomalení linek vyrobíme zhruba 300.000 vozů," řekl Právu mluvčí automobilky Radek Kňava.

Závod byl postaven na kapacitu 300.000 auto ročně, takže loňská produkce byla nad rámec této kapacity a byla daná obrovskou poptávkou po malých ekonomických modelech. Vedení automobilky si netroufá odhadnout, jak se bude odbyt a tedy i výroba pohybovat v následujícím roce.

"Nikdo si netroufá říci, zda už je konec krize nebo není, trh není stabilizovaný a jsou velké regionální rozdíly. Například ve Francii je stále slušný odbyt, v Nizozemsku, které je náš pátý největší odběratel, prodej roste, ale třeba v Německu prodej klesá. Záleží, jak se bude vyvíjet situace na těchto klíčových evropských trzích," dodal Kňava.

Zpomalení výrobního tempa se podle něj nedotkne kmenových zaměstnanců, jichž je v TPCA 3300. "Těm jsme dali příslib, že nebudou při výkyvech propouštěni. To vykrýváme agenturním personálem. V současné době máme 200 takových pracovníků, většinou jsou to zahraniční dělníci z Vietnamu," doplnil Kňava.

V kolínském závodě se vyrábějí modely Pegeot 107, Citroën C1 a Toyota Aygo. TPCA je společným podnikem firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën postaveným v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Výrobu závod zahájil v únoru 2005.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
22. 9. 2010 19:43
Re: Kam to prodávají ?
Nemůžu souhlasit. Já jich denně vídám až až (Praha). Navíc pro jejich podobnost člověk vidí Kolíně, ale ne C1, Aygo, 107. Takže je to jako by ve statistikách figuroval jediný model.
Avatar - dr.biker
22. 9. 2010 10:09
Re: Kam to prodávají ?
U nás v ČR je to podobné, moc se jich u nás neprodá, většina jde na export do Francie a Německa, kde jsou tyto automobily velice oblíbené. Trojčata nejsou také nejlevnější, v této třídě u nás kraluje Panda.
Avatar - freeman
22. 9. 2010 10:00
Kam to prodávají ?
Ja stále nechápem kam tie autá predávajú. Za celé obdobie čo sa tieto modeli vyrábajú som vo svojom okolí videl sotva 10 ks. Aj to bolo s druhej ruky. A to žijem Bratislave.