Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tramvaj má na přechodu přednost

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s Policií ČR pořádá ve druhé polovině listopadu 2018 již devátý ročník dopravně-bezpečnostního projektu „Není cesty zpět“.

Účelem preventivní kampaně zaměřující se především na žáky základních škol je varovat chodce před riziky spojenými s provozem tramvají. Díky společné akci DPP a Policie ČR zamířila na čtyři vybraná místa tzv. preventivní tramvaj, v níž se konají vzdělávací přednášky.

Žáci základních škol se v této tramvaji seznamují s informačními materiály a fotografiemi s bezpečnostní tematikou. Snímky následků dopravních nehod tramvají s chodci by měly děti odradit od zbytečného riskování při přecházení vozovky.

Dispečeři a řidiči DPP společně s policisty z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy zase během přednášek poučí žáky o bezpečnostních pravidlech tramvajového provozu v Praze.

Na rozdíl od ostatních vozidel má tramvaj na přechodu pro chodce přednost. Toto pravidlo však chodci často ignorují. „Je žádoucí, abychom připomínali pravidlo, že na rozdíl od jiných vozidel má tramvaj na přechodu pro chodce přednost,“ říká Miloš Trnka z odboru Řízení a kontrola provozu DPP.

Ročně v pražském provozu zbytečně dochází k desítkám nehod. V posledních letech navíc srážek tramvají s chodci mírně přibývalo. I proto již devátým rokem probíhá dopravně-bezpečnostní akce s názvem „Není cesty zpět“, která má pomoci snížit počet nehod.

Přednášky a besedy probíhají vždy od 8:30 hodin do 11:30 hodin ve speciální tramvaji přistavené v posledních dnech tohoto měsíce na zástavce Kotlářka a to 27. listopadu. Následovat budou 28. listopadu Vozovna Pankrác a 29. listopadu Vozovna Kobylisy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)