Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tři světové premiéry Mercedesu: CLS, SLK a C

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Nadcházející ženevský autosalon bude místem představení sériové podoby nového Mercedesu CLS. Představí se také facelift řady C a zbrusu nové SLK. Navíc Mercedes ukáže jubilejní verzi 25 let staré řady G, s motorem V8 55K AMG.

Nadcházející ženevský autosalon bude místem představení sériové podoby nového Mercedesu CLS. Představí se také facelift řady C a zbrusu nové SLK. Navíc Mercedes ukáže jubilejní verzi 25 let staré řady G, s motorem V8 55K AMG.

Přotože dvě velké premiéry jsme představili podrobně již ve starších článcích, najdete informace o novém Mercedesu řady C a novém roadsteru SLKna zvýrazněných odkazech.

Poprvé dnes informujeme o sériové podobě velkého “čtyřdveřového kupé” CLS, která však byla již od IAA ve Frankfurtu očekávána.

Nová řada CLS: elegantní, luxusní a prostorná

Tak charakterizuje Mercedes-Benz novou řadu CLS. Z tmavě červené studie Vision CLS s krémově bílým interiérem v kůži elegance a luxus přímo sršely. Nyní se CLS představilo v usedlejší barvě, mnohem typičtější pro vozy ze Stuttgartu. Zákazník bude moci vybírat ze tří řad koženého čalounění a čtyř barev interiéru. Ten je v CLS vyveden ve vybraných ořechových dřevech a nejjemnější kůži.

Luxusní individuálně nastavitelná sedadla jsou určena také pro dva cestující na zadních sedadlech. Mezi předními a zadními sedadly je komfortní vzdálenost 829 mm, vnitřní šířka ve výši loktů je velmi dobrých 1468 mm. Protáhlá záď ukrývá 505 l zavazadlového prostoru.

CLS bude nejdříve nabízeno se dvěma motory. Ve verzi CLS 350 se brzy rozezní nový vidlicový šestiválec V6 (200 kW), který pohání i nové SLK. Podrobněji jsme tento motor představili již v tomto článku. Maximální točivý moment 350 Nm je k dispoizici při 2400 ot./min. CLS 350 zrychluje na 100 km/h z klidu za 7 sekund. Standardem CLS 350 bude sedmistupňový automat 7G-TRONIC, automatická klimatizace Thermatic a 17palcová kola s pneumatikami 245/45 R17. Kombinovaná spotřeba tohoto automobilu činí 10,1 l/100 km.

Druhým a prozatím posledním “čtyřdveřovým kupé” bude model CLS 500, s motorem 5.0 l V8 pod kapotou. Motor má výkon 225 kW a nejvyšší točivý moment 460 Nm. Také zde je uplatněn automat 7G-TRONIC a navíc vzduchové odpružení AIRMATIC DC a 18palcová kola s pneumatikami 245/40 R17.

V této cenové třídě je běžná maximální “airbagová” výbava. Ani CLS nevybočuje, ale navíc bude brzy dodáváno se systémem Pre-safe, který rozeznává kritické situace, které by mohly skončit nehodou a připravuje airbagy, bezpečnostní pásy a další systémy k pohotovějšímu a účinnějšímu zásahu. Aktivní bezpečnost CLS zvyšují brzdy SBC i sériové ESP, adaptivní tempomat DISTRONIC a řada dalších systémů.

Mercedes G 55 AMG

Je to už 25 let co byl poprvé představen Mercedes G. Od té doby vzniklo 182,000 kusů tohoto hranatého off-roadu a na jeho počest je pěipravena jubilejní verze G 55 AMG. Přeplňovaný motor V8 dává v offroadu maximální výkon 350 kW a nejvyšší točivý moment 700 Nm již při 2650 ot/min. Atmosféricky plněný předchůdce v dosavadní verzi G 55 AMG je tak nyní překonán o 34% vyšším výkonem a o 32% vyšším točivým momentem.

Z 0 na 100 km/h zrychlí nové G 55 AMG za 5,6 s, pro nejvyšší rychlost 210 km/h se stala limitem asi nevhodná aerodynamika vozu. V prodeji bude G 55 AMG od června letošního roku.

Ondřej Láník
Diskuze (16)