Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trojský most měl vypadat úplně jinak, Praha dostala pokutu 11 milionů Kč

Jan Mička
Diskuze (17)
Po Trojském mostě v Praze se jezdí teprve od října, a už má město na krku pořádné problémy. Ve vzduchu totiž visí jedenáctimilionová pokuta.

Trojský most v Praze je nedílnou součástí tunelového komplexu Blanka. Podle bývalého primátora Hudečka se jedná o ojedinělou architektonickou konstrukci, se kterou se však původně nepočítalo. Z toho důvodu dostalo město pokutu ve výši 11 milionů korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Zdůvodněním pokuty, která podle informací serveru iDnes.cz zatím není pravomocná, je porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. On totiž most, přes který dojedete z Troje na Letnou a zpět, vyšel na 1,3 miliardy korun, tedy skoro třikrát víc, než se původně počítalo. Všechny zásahy do původního plánu nakonec způsobily, že si Praha vlastně nechala postavit úplně jiný most.

Pokud se prokáže nesoulad se zákonem, nemusí to být pro Prahu jediný problém. Podle ihned.cz totiž začal antimonopolní úřad prověřovat i zbytek Blanky, kde probíhaly nákladné vícepráce. Otevření tunelového komplexu je navíc stále v nedohlednu. Současná pražská primátorka Krnáčová sice hovořila o březnu letošního roku, vzhledem k problémům s průsaky spodní vody po předloňských povodních je ale toto stanovisko nedůvěryhodné .

Jan Mička
Diskuze (17)
Avatar - aproximus
8. 1. 2015 09:59
Re: Trojský most
řekl tiskový mluvčí metrostavu >:D
Avatar - aproximus
8. 1. 2015 09:56
Re: K čemu jsou pokuty
jací jeho obyvatelé na daních? snad všichni občané republiky!!! 8-s
8. 1. 2015 08:29
Re: K čemu jsou pokuty
Neni to predrazeny, jen to nebylo vysoutezeno v souladu s legislativou, protoze tech zmen bylo tolik ze mela Praha vypsat nove vyberove rizeni. Jenze to by znamenalo v nasich podminkach ze by most jeste nestal.
8. 1. 2015 08:28
Re: Trojský most
Blanka zpozdena neni, dostavela se presne v souladu s tim jak ji byla Praha schopna a ochotna platit. Kdyby se Praha necukala s placenim, tak uz se Blankou tri roky jezdilo. Stejne tak neni Blanka predrazena, jsou to jenom Prahou pozadovane viceprace. Dodavatel jako takovy pres vsechnu propagandu kolem dodal Blanku vcas a v rozpoctu, coz je u podobne stavby vec velmi neobvykla i v celosvetovem meritku.
8. 1. 2015 08:27
Re: Směšný pokuty
Blanka neni predrazena ani o korunu. Vsechny naklady navic byly zpusobeny jednak zmenami v projektu typu ten Trojsky most (dvakrat tolik pruhu) a jednak prodlouzenim stavby z duvodu neschopnosti mesta platit.