Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tržby automobilových firem v ČR loni stouply o 16 % na 705 mld. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Automobilky zajišťují 22 procent celkového exportu ČR.

Tržby tuzemských automobilek a jejich dodavatelů loni vzrostly o 16 procent na 705 miliard korun. To je 21 procent celkových tržeb průmyslu ČR. Na autosalonu v Brně to oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

Souhrnné tržby firem zapojených do činnosti Sdružení automobilového průmyslu v roce 2010 dosáhly 601 miliard korun, což představuje růst o 16,6 procenta.

Tuzemští výrobci loni vyvezli automobily a díly za 555,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o téměř 17 procent. Více než čtyři pětiny vývozu směřovaly do zemí EU. Automobilky zajišťují 22 procent celkového exportu ČR.

"Po dvou letech ekonomické recese představují souhrnné výsledky českého automobilového průmyslu příznivé zprávy," uvedl prezident sdružení Martin Jahn na tiskové konferenci. Téměř všechny výrobní segmenty českého automobilového průmyslu podle něj hlásí výrazné oživení produkce a obchodu. "Za připomenutí stojí rekordní produkce osobních automobilů, kterých se v České republice v roce 2010 vyrobilo poprvé v historii více než jeden milion kusů," řekl.

Výroba osobních aut se loni zvýšila téměř o desetinu na 1,07 milionu vozů. "Tím ještě není potenciál ČR vyčerpán. Dá se očekávat, že všechny tuzemské automobilky budou zvyšovat svou produkci," dodal Jahn. Podle něj povede ekonomické oživení k růstu výroby i v kategorii nákladních aut a autobusů.

"Na růst tržeb by se český automobilový průmysl měl těšit i letos, i když bude čelit stále poměrně nejistému globálnímu prostředí a relativně vyšší srovnávací základně loňského roku, která nemusí dovolit dosažení tak vysokého meziročního nárůstu. Růst produkce vozidel očekáváme letos maximálně v řádu jednotek procent. V příštím roce by se však měl v Česku podle našich odhadů zvýšit počet vyrobených aut o osm až devět procent," uvedla analytička PwC Petra Šafková.

Oživení se promítlo i v dodavatelském průmyslu. Tržby za dodávky dílů stouply o 16 procent na 279 miliard korun. "Dodavatelé v současnosti jedou na tři a někdy i na čtyři směny," uvedl generální ředitel Brano Group Pavel Juříček. Dodal, že se dá očekávat, že budou pokračovat akvizice a spojení. Z 600 největších světových dodavatelů je 120 v insolvenci.

Firmy sdružení loni zaměstnávaly 106.700 lidí, což je zhruba stejně jako v předchozím roce. Celkově v odvětví podle odhadu sdružení pracovalo kolem 145.000 lidí. Průměrná měsíční mzda v oboru loni stoupla o šest procent na 27.821 korun měsíčně, a byla tak 16 procent nad celostátním průměrem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
5. 6. 2011 11:38
705?
Vidim dobre? kolik je statni rozpocet?