Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka nebude otevřen ani letos, na vině jsou špatné kabely

Ondřej Chamilla
Diskuze (142)
Podle znalce je potřeba v tunelu Blanka vyměnit všechny kabely, byl totiž použit typ pro „suchý“ tunel. Dnes to uvedl server Aktuálně.cz.

Zní to již pomalu jako špatný vtip, ale s největší pravděpodobností nebude tunel Blanka tento rok otevřen. Podle serveru Aktuálně.cz se budou muset vyměnit stovky kilometrů kabelů, které celým komplexem vedou, protože projektanti zvolili kabely, které nejsou odolné proti vodě. To se projevilo hned při prvním větším dešti, kdy voda kabely zaplavila.

Podle soudního znalce Jiřího Fialy, by při hladkém postupu prací mohl být reálný termín listopad či prosinec tohoto roku, spíše to však vypadá až na rok příští. Kabely nelze vyměnit předtím, než se vše důkladně propočítá, navíc se jedná o specifický typ kabelů, který výrobce nemusí mít právě nyní na skladě a vyrobí jej až za tři měsíce. Fiala navíc potvrdil, že v tunelu jsou stavební závady a neustále se v některých místech drží voda, ačkoliv by všude měl být spád pro odtok.

Stávající kabely jsou odolné proti požáru, nikdo však nepočítal s tím, že budou ležet ve vodě. Musí tedy být zvolen voděodolný typ, jinak může selhat požární i bezpečnostní signalizace. Nové kabely budou stát nejméně desítky milionů korun, kdo to zaplatí, zatím není jasné. Viníka má určit policie a soud.

Ondřej Chamilla
Diskuze (142)
3. 3. 2015 12:24
Tunel...
Tomu tunelu v Praze neměli dávat ženský jméno. Se pak nemůžou divit, že je vodspoda mokrá, furt rozdělaná a nikdo neví, kdy bude konečně hotová.
Avatar - Jaros71
3. 3. 2015 01:24
Re: než se Blanka otevře
:yes: >:D
2. 3. 2015 21:47
Re: Viníka má určit soud?
"Jinak hodne architektu statiku vubec neresi, pozor na to". No co se tady člověk nedozví, takovéhle perly by neměly zapadnout ... >:D
Avatar - twistedTSD
2. 3. 2015 21:33
Re: ok
Jsi si jistý, že jde o datové kabely?
2. 3. 2015 21:01
Re: ok
hehe, schvalne, co o nich vis, jak si predstavujes to jejich nasazeni? vis vubec, jake systemy jsou tam pouzite?