Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Smlouva mezi Prahou a Metrostavem prý neplatí

Jan Mička
Diskuze (51)
Spor mezi Prahou a Metrostavem se prohloubil. Hrozí, že bude tunel Blanka zakonzervován - staví se prý totiž načerno.

Se zásadním prohlášením přišel pražský primátor Tomáš Hudeček. Podle něj je smlouva, kterou spolu uzavřela rada města a společnost Metrostav, pravděpodobně neplatná. Hudeček svaluje vinu na tehdejší vedení města v období, kdy byl primátorem Pavel Bém. Smlouvu prý tenkrát neprojednala městská rada ani zastupitelstvo, proto se obává, že město bez legitimního důvodu vyplatilo Metrostavu desítky miliard korun. Aby se předešlo vyplácení neschválených výloh, město Metrostavu zkrátka neplatí. Od doby, co společnost hrozila přerušením prací, jí město dluží už 2,1 miliardy korun.

Na základě těchto skutečností se klidně může stát, že se práce na Blance zastaví a tunel bude zakonzervován. Související opatření by však ročně vyšla na 1,6 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že se má tunel v příštím roce otevírat a veškeré práce se proto chýlí ke konci, by to byla pro Prahu i samotného zhotovitele nebývalá rána.

Metrostav se hájí tím, že byla smlouva o výstavbě tunelu s městem řádně projednána a veškeré sounáležitosti proto existují. Společnost začala s výstavbou tunelového komplexu již v roce 2007 a od té doby prý k projektu přistupuje podle schválených usnesení. Tehdy byl rovněž schválen rozpočet ve výši 28 miliard korun. Během let však došlo k řadě komplikací, které cenu vyhnaly až na 38 miliard korun. Po rozsáhlých škrtech, které provedl bývalý primátor Bohuslav Svoboda, by výsledná cena neměla překročit 36 miliard.

Jan Mička
Diskuze (51)
Avatar - Hammunasakra
23. 11. 2013 12:10
Re: Dostavba
Hele odborníku jak si došel k tomu 80 miliardovýmu rozpočtu? To si sečet příjmy s výdajema? >:-[]
Mně s tim jak byl Bém skvělej asi nepřesvědčíš [odkaz] >:D
Avatar - Hammunasakra
23. 11. 2013 12:02
Re: Dostavba
No děti většinou nejsou absolventi dvou univerzit a nemaj titul RNDr. Ph.D. >:-[]
A nevim jak ty, ale je mu 34 a já v těch letech řídil firmu. Ne svoji. Kolikpak je tobě? :-)
22. 11. 2013 09:20
Re: Dostavba
Já jsem optimista. Takhle to nemůže přeci skončit. Ve chvíli kdy je stavba prakticky před otevřením tenhle scénář není možný. I kdyby to bylo podle zákona 10x jako černá stavba tak se to prostě musí dotáhnout a jakýmkoliv způsobem zlegalizovat.
Avatar - Hammunasakra
21. 11. 2013 20:38
Re: Drobna poznamka
Já sem optimista a věřim v lepší zítřky [odkaz] >:-[]
Avatar - Hammunasakra
21. 11. 2013 20:16
Re: Drobna poznamka
To zarytý fanouškovství Béma, ta maximální kritika TOP09, ty seš jen volič nebo přímo člen ODS? A přišels vo příspěvky >:D
Nebo seš přímo někdo z těch odposlechů? Kolibřík, Mazánek, Jimbiči, Kapitán, Cestovatel nebo co to používali za přezdívky? Nebo snad sám Voldemort? >:-[]