Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Za poničené kabely nemohou předloňské povodně

Jan Mička
Diskuze (23)
Nové skutečnosti sice stávající problémy s tunelem Blanka neřeší, ukazují ovšem, jak na sebe všechny zúčastněné strany navzájem svalují vinu.

Že se pražský tunel Blanka jenom tak neotevře, je stará známá věc. Všem zúčastněným stranám včetně radnice se ztrácí půda pod nohama, a než by došlo k jednoznačnému určení pochybení, hází všichni vinu jeden na druhého. Podle současného vývoje to vypadá, že nikdo není bez viny, hlavně pak ti, kteří drahé zařízení instalovali za nevyhovujících podmínek.

Předně je tady fakt, že se všichni hájí nečekanými povodněmi v roce 2013, které poničily důležité kabely. Nemá smysl řešit dřívější vyjádření, že byly v projektu zvoleny kabely, který jsou určen pro stavbu „suchých“ tunelů, protože podle dokumentace, kterou má k dispozici MF Dnes, už firmy o problému s vodou věděly v roce 2012. Největší podíl na vlhkosti tedy zřejmě skutečně mají průsaky vody tubusem tunelu, což ukazuje na špatně provedenou rubovou izolaci. Jak pro server iDnes.cz řekl mluvčí ČKD Praha DIZ Karel Samec, přívalová voda už všechno pouze dorazila.

Dokumentace MF Dnes odhaluje, že dávno před osudnými povodněmi leželo v některých částech tunelu až patnáct centimetrů vody. Společnost ČKD Praha DIZ, zhotovitel technologické části tunelu, však i přesto pokračovala v instalaci kabelů, protože prý nedostala pokyn k přerušení. Při kontrole v roce 2012 pak odmítla potvrdit stoprocentní kvalitu odvedené práce, a jak se zdá, nikomu to tehdy nevadilo.

Podle společnosti IDS si každý ze zhotovitelů aktuálně vytváří alibi, aby po případném zjištění dalších závad nesl co nejmenší zodpovědnost. Situace se začíná čím dál více zamotávat a jediný, kdo vyvrací jakékoliv pochybení, je společnost Metrostav.

Vysvětlení by mohly podat výsledky znaleckých posudků, které by měly být zveřejněny na konci března. Pokud se ale jednoznačně neprokáže hlavní viník, půjde všechno nakonec k soudu, a ten může trvat celé roky…

V tuto chvíli je jisté, že dokud nebude stav tunelu stoprocentní, nedojde k jeho otevřen. Zatímco server Lidovky.cz s odkazem na dopis od ČKD Praha DIZ zveřejnil, že výměna poničených kabelů vyjde na miliardu korun, iDnes.cz hovoří „pouze“ o desítkách milionů. Letos se každopádně komplexem za necelých 40 miliard korun neprojedeme.

Jan Mička
Diskuze (23)
Avatar - Barry Lyndon
17. 3. 2015 12:32
a generální ředitel Metrostavu říká: "na stavbě selhal stave
Jinými slovy říká: "jsme takoví lemplové, že když nám nikdo nestojí za zadkem a nešlape nám na paty, zkurvíme co se dá"
Avatar - Stejsn
16. 3. 2015 22:59
Re: Tak
[odkaz] :-!
Avatar - Hammunasakra
16. 3. 2015 19:14
Re: Jen kecy
Přesně tak
Avatar - Hammunasakra
16. 3. 2015 16:18
Re: Všem těm dokonale informovaným.....
Chápu [odkaz] :-)
16. 3. 2015 15:34
Re: Všem těm dokonale informovaným.....
Já se do té role, na rozdíl třeba od tebe, vůbec nestavím.