Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Zkušební provoz odstartuje 15. září, možná i dříve

Jan Mička
Diskuze (4)
Okolo tunelu Blanka byl chvíli mediální klid. Nyní však vody opět rozvířilo stanovení předběžného termínu otevření stavby. Má to být ještě letos.

Není to tak dávno, co se zhotovitelé tunelu Blanka dohadovali s pražským magistrátem o tom, kdo může za problém se zaplavenými kabely. Během mediální přestřelky, ve které se každý cítil ublíženě, probíhala jednání o nutných vícenákladech (nakonec se zastavily „pouze“ na desítkách milionů korun) za opravy, hledaly se další mouchy (velmi zajímavé jsou průsaky vody tubusem stavby, kterých se nelze nijak zbavit), avšak nikdo se odvážil tipovat možný termín otevření tunelu.

Zdá se, že všechny zúčastněné strany vychladly. Podle informací serveru iDnes.cz totiž během včerejšího kontrolního dne konečně zaznělo předběžné datum spuštění zkušebního provozu Blanky. Stanoveno bylo na 15. září letošního roku, mluvčí společnosti IDS (ta má nad stavbou dohled) Pavel Kočiš však doplnil, že se všechny strany založí na tom, aby byl tunel připraven již 20. srpna. Řidiči by díky tomu měli dostatek času zvyknout si nové možnosti jízdy po Praze ještě před koncem prázdnin, tedy za volnějšího provozu.

Po týdnech nekonečných dohadů se jedná o první směrodatnou informaci, která může magistrát a zúčastněné stavební společnosti vyvést ze začarovaného kruhu jménem Blanka. Jak ovšem napsal server iDnes.cz, udržuje si radnice dostatečný odstup a pro tuto chvíli nechce dělat ukvapené závěry. Podle slov primátorky Adriany Krnáčové nebude Praha nikterak komentovat slibované termíny, dohlédne však, aby dodavatelé svá stanoviska dodrželi.

Nepřekvapivě se nehovoří o tom, kdo výměnu vadných kabelů zaplatí. Podle aktuálních informací se musí nahradit 84 kabelů o celkové délce 15 kilometrů, společnost ČKD Praha DIZ, dodavatel technologií, však nechce finanční záležitosti nikterak komentovat. Jisté nicméně je, že dalších 1,1 milionu korun z pražské kasy připadne poradenské kanceláři, která bude mít dohled nad firmou IDS. Město si tak chce pojistit kvalitu provedené práce, byť na rozhazování rozhodně nemá – cena tunelu už totiž překročila 40 miliard korun...

Jan Mička
Diskuze (4)
9. 4. 2015 15:24
Blanka
No hlavně ať to stihnou otevřít na Blanku jak slibovali >:D >:D >:D
Avatar - IbizaFR
9. 4. 2015 13:49
Re: Magistrát by si měl vzít příklad z Alfy
přesně :yes: :yes:
Avatar - del42sa
9. 4. 2015 12:32
Re: Magistrát by si měl vzít příklad z Alfy
:yes: >:D
Avatar - Ham.
9. 4. 2015 11:16
Magistrát by si měl vzít příklad z Alfy
a hlavně to neuspěchat :-)