Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tuzemské prodeje vozů z továrny TPCA vzrostly o třetinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Kolínská automobilka TPCA (společný podnik Toyoty a PSA) zveřejnila hospodářské výsledky za uplynulý rok. S celkovým počtem 1 180 prodaných vozů dosáhla rekordního výsledku v České republice, meziročně se jedná o 30procentní nárůst.

Tržby TPCA v loňském roce klesly o 14 procent na 34 miliard 158 milionů korun. Zisk před zdaněním činil necelých 320 milionů korun, což je o 50 milionů korun méně než v roce 2011. Nižší obrat i tržby byly způsobeny především poklesem poptávky na evropských trzích.

TPCA loni vyrobila 215.000 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, z čehož 1.180 vozů připadá na Českou republiku. V tuzemsku se tak jedná o 30procentní nárůst, přičemž od roku 2009 došlo k celkovému navýšení o 323 vozů.

Na domácím trhu byl největší zájem o Toyotu Aygo, které se loni prodalo 517 kusů, meziročně se jedná o 108procentní nárůst. Z hlediska prodeje byl pro model nejúspěšnější listopad, kdy si vůz pořídilo 56 zákazníků. Na druhou pozici s 57procentním navýšením registrací se řadí model Citroën C1, kterého bylo prodáno 463 kusů. Největší poptávka po modelu byla v únoru, kdy se prodalo celkem 92 vozů. Registrace Peugeotu 107 se zastavily na 200 kusech, přičemž nejsilnějším měsícem bylo září s celkovým počtem 33 prodaných vozů.

Kolínská automobilka vyrábí z více než 95 procent pro evropské země. Vozy z produkce TPCA se loni nejlépe prodávaly ve Velké Británii (22 procent), následuje Francie a Holandsko shodně s 15 procenty. Pětku největších trhů uzavírá Itálie s Německem, opět se shodným podílem deseti procent z celkové loňské výroby. Produkty automobilky TPCA jsou dodávány celkem do padesáti zemí od Jižní Ameriky, Afriky přes Evropu do Skandinávie, Asie až po Indonésii. Největšími cílovými zeměmi mimo EU jsou Jihoafrická republika a Izrael následované Ruskem a Ukrajinou.

TPCA odebírá díly a komponenty celkem od více než dvou set dodavatelů. Největší objem dodávek připadá na Českou republiku (79 procent), Polsko (16 procent) a Japonsko (5 procent). Podle geografického rozložení připadá první příčka Středočeskému kraji (55 procent), následuje jihovýchod republiky (29 procent), severovýchod (8 procent), jihozápad (5 procent), severozápad (2 procenta), Střední Morava a Moravskoslezský kraj (1 procento)

V loňském roce TPCA zaznamenala důležitý milník ve své historii. Uplynulo deset let od položení základního kamene automobilky. Úspěšně také zahájila sériovou výrobu inovovaných modelů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. V měsíci únoru sjel z výrobní linky jubilejní dvoumiliontý vůz. Jednalo se o pětidveřový Peugeot 107 ve švestkově modré metalíze. Vůz byl slavnostně předán Vítu Rakušanovi, starostovi města Kolína, který jej následně předal do užívání Městské knihovně. Vůz je využíván pro rozvoz knih starším a imobilním občanům regionu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)