Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

UHAC je něco mezi lodí a tankem (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Společnost Navatek z Honolulu stojí za prototypem obojživelného vozidla UHAC (Heavy-Lift Amphibious Connecter) pro Námořní pěchotu Spojených států amerických.

UHAC představuje alternativu k vyloďovacím prostředkům v podobě lodí a vznášedel. Jeho hlavní výhodou ve srovnání s nimi má být schopnost překonávat vedle vysokých vln na moři i těžko prostupný terén délkou třináct metrů, šířkou osm metrů, výškou pět metrů a hmotností 38 tun má UHAC na souši.

Ve své současné podobě s celkovou pouze poloviční rozměry finálního stroje a slouží především pro ověření konstrukčních řešení trupu, pohonu a podvozku v reálných podmínkách.

Pohyb vozidla zajišťují pásy, jejichž jednotlivé články jsou z porézního pěnového materiálu. Díky tomu fungují částečně jako plováky a díky své konstrukci pracují pásy při plavbě na vodě podobně jako kolesa klasických parníků.

Prototyp je prozatím schopen vyvinout ve vodě maximální rychlost okolo osmi kilometrů za hodinu, ale pokud dojde na stavbu vozidla podle požadavků Námořní pěchotu Spojených států amerických, pak má dojít k dosažení až pětinásobně vyšší rychlosti.

Vedle obojživelných schopností má k přednostem stroje v jeho finální podobě patřit i nosnost až 180 tun a akční rádius až 370 km. Ve srovnání s používanými vyloďovacími vznášedly má UHAC vynikat poloviční pořizovací cenou a výrazně nižšími provozními náklady.

Během testů provedených v loňském roce byly vyzkoušeny plavební i vyloďovací schopnosti, překonávání překážek na souši, doprava nákladu včetně lehkých terénních vozidel a došlo i k úspěšnému přistání v trupovém doku výsadkové lodě USS Rushmore, z nějž se UHAC následně vrátil zpět na pobřeží.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Stejsn
18. 1. 2015 21:59
wtf článek?
já nemluvila řeč tvůj kmen! :no:
18. 1. 2015 10:33
Google-translator?
"Jeho hlavní výhodou ve srovnání s nimi má být schopnost překonávat vedle vysokých vln na moři i těžko prostupný terén délkou třináct metrů, šířkou osm metrů, výškou pět metrů a hmotností 38 tun má UHAC na souši."

"Ve své současné podobě s celkovou pouze poloviční rozměry finálního stroje a slouží především pro ověření konstrukčních řešení trupu, pohonu a podvozku v reálných podmínkách."

"...pokud dojde na stavbu vozidla podle požadavků Námořní pěchotu Spojených států amerických..."
________________________________

Teda ja nie som expert na cesky jazyk, ale ten text mi znie akosi "divne". Ako keby to prekladal z originalu "Google translator"...
18. 1. 2015 09:22
divna vec
z hlediska kapacity prepravy me prijde vznasedlo efektnejsi [odkaz]

je to male, pomale a uveze to skoro prd, i pro pechotu me prijde lepsi AAVP7A1 [odkaz]