Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní systém převozu pneumatik: Certifikovaná výhoda

Ivo Semrád
Diskuze (6)
Společnost O.K. Trans Praha představila unikátní systém pro převoz pneumatik. Po týdenním testování v německé Dekře obdržela povolení.

Praha používá jako první v České republice certifikované návěsy a přívěsy pro bezpečný převoz pneumatik. Ten požadují přední výrobci obutí jako například Continental, Bridgestone a Goodyear/Dunlop.

Firma ze středočeské Chýně představila první návěsy a velkoobjemové soupravy na podvozcích DAF, které splňují nejpřísnější normy pro převoz volně ložených pneumatik. Jsou uzpůsobené tak, aby se v nich pláště nehýbaly, především aby při nahnutí v zatáčkách nenapínaly plachtu a nepřesahovaly půdorys vozu.

Zástupci O.K. Trans se podíleli na vývoji nástaveb, návěsů a přívěsů společně s odborníky německých firem Continental a Fliegl. Každá z firem vložila do projektu své know-how a zkušenosti z transportu pneumatik.

„První impulz ke změně systému přepravy pneumatik jsme zaznamenali v polovině loňského roku při jednáních se zástupci Continentalu, kteří specifikovali nové požadavky na bezpečnost převozu pneumatik,“ vysvětluje vznik unikátních transportních souprav Václav Svoboda, manažer obchodu a marketingu O.K. Trans Praha. „Ano, dříve jsme se občas potýkali s problémy. Především němečtí policisté jsou přísní, a pokud objevili soupravu, u níž pneumatiky napínaly plachtu, nenechali ji jet dál.

Kromě nákladů na značné pokuty jsme museli přistavit nové vozidlo k překládce pneumatik, což bylo výrazně ekonomicky nákladné,“ popisuje Svoboda.

„Během vývoje nového bezpečnostního systému navštívili inženýři chýňské firmy také loňský veletrh IAA. „Zkoumali jsme návěsy dvou společností, které měly certifikáty, ale ani jeden nám nevyhovoval. Byly příliš složité a z našeho pohledu ne zcela funkční. Proto jsme se rozhodli jít vlastní cestou a se společností Fliegl vymysleli jednodušší, ale bezpečný systém. Navíc přizpůsobený řidičům tak, aby ho dokázali jednoduše obsluhovat,“ dodává Svoboda.

Nový bezpečnostní systém spočívá v hustším využití podélných hliníkových latí, na něž se zavěšují samonosné sloupky pospojované „pavučinou“ lan. Kromě řady u bočnic se pneumatiky skládají tzv. do stromečku. Při zatěžkávací zkoušce naložil O.K. Trans v Otrokovicích novou soupravu s unikátním systémem zajištění pneumatikami a odvezl ji do Německa.

„Týden jsme ji nechali pracovníkům německé zkušebny Dekra. Oni s ní jezdili na jejich polygonu. Po týdnu zkušebních testů Dekra oznámila, že navržené řešení je vyhovující a odpovídá požadovaným předpisům. Na základě toho vydala společnosti Fliegl certifikát stvrzující, že tato přípojná technika je schválená pro bezpečný transport volně ložených pneumatik. Pro naše partnery je to velmi významné. Mají informace, že chceme poskytovat ten nejlepší servis a pořád hledáme inovace s ohledem na bezpečnost,“ uzavírá Václav Svoboda, manažer obchodu a marketingu O.K. Trans Praha.

Ivo Semrád
Diskuze (6)
14. 11. 2013 09:08
Re: Unikátne? Len neviem čo?
Netvrdim, ze to vzniklo transportom. Ked ich vsak v takomto stave nakladali v nejakom centralnom sklade, tak s panom bohom.
Avatar - Kolouš
13. 11. 2013 18:27
Re: zase mudrci
:yes:
13. 11. 2013 17:08
Re: Unikátne? Len neviem čo?
Videl si niekedy, ako s takym chudatkom pneumatikou zaobchada bezny pneuservisak? Dost pochybujem o tom, ze by 12 az 24 hodinovy transport v stromceku uskodil pneumatike natolko, ze bude nenavratne skryvena. Ak sa smiem spytat, kde si videl, ako vykladali pneumatiky Goodyear? V Rabene v Senci? O nich viem, ze s tym funguju, ak nahodou GDP nezmenilo dodavatela.

Stromcek sa inac pouziva uz nejaky ten piatok, len skrakta niektorym prepravcom bolo jedno, ze sa im tie pneu opieraju o plachtu. Dost sice pochybujem, ze by sa ten stromcek vyklonil az tak, ze to bude nebezpecne, ale vychylit sa to moze a aj mozu za to policajti odstavit supravu.
13. 11. 2013 12:50
zase mudrci
Škoda že nemáme fotky na porovnanie iných riešení... ale mám rád diskutérov ktorí pojedli všetku múdrosť sveta a sami vymysleli prd. Myslím že troška hrdosti na to že niekto príde s niečím jednoduchým, lacným a pritom funkčným by neuškodilo. Hlavne ak je to napr. z vlastnej krajiny. Keď to dostalo pečiatku v Nemecku tak myslím že radosť... aspoň u mňa a to nie som Čech.
Avatar - S8
13. 11. 2013 09:23
Re: Unikátne? Len neviem čo?
Myslím, že si možná nechají patentovat použití kurty v kombinaci s návěsem, to je přece novinka ;-)