Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V automobilce Hyundai vzrostou od dubna mzdy o 3,3 procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Zaměstnancům automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vzrostou od 1. dubna mzdy o 3,3 procenta.

Loni byla v závodě průměrná mzda 27.432 korun, u dělnických profesí to bylo 25.204 korun. Dodatek ke kolektivní smlouvě dnes podepsali zástupci odborů a vedení firmy. ČTK o tom za Hyundai informovala Kateřina Churá.

Zaměstnanci automobilky budou nově dostávat bonus za splnění výrobního plánu ve výši 50 procent základní mzdy. Příplatek za práci v noci a o víkendu se zvýší z 13 na 15 procent. Zaměstnanci, kteří trvale pracují v prostředí, kde je kvůli povinnému používání ochranných prostředků ztížen pohyb, vidění a dýchání, budou nově dostávat hodinový příplatek čtyři koruny. O 100 korun se na 1400 korun za měsíc zvyšuje bonus za plnou docházku.

Personální ředitel společnosti Jaromír Radkovský uvedl v tiskové zprávě, že vedení firmy oceňuje přístup odborových organizací, které akceptovaly kompromis za složité ekonomické situace, v jaké se nachází automobilový průmysl. "Shodli jsme se, že našim společným zájmem je důstojný nárůst platů a zároveň zachování konkurenceschopnosti v tvrdé hospodářské soutěži automobilek na evropském trhu," uvedl Radkovský.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě trvala více než tři měsíce a měla 13 kol. V automobilce působí dvě odborové organizace, které vyjednávaly společně. "Nejsme sice úplně nadšeni, ale po mnoha jednáních jsme se nakonec domluvili. A to je asi nejdůležitější," uvedl předseda Nezávislých odborů Hyundai Czech Petr Němeček.

Předák odborové organizace Kovo Radek Kuchař potvrdil, že jednání byla opravdu složitá a dohoda se rodila těžce. "Původně jsme chtěli mnohem více, přesto vnímáme dosažený nárůst mezd celkem pozitivně. Výsledek bereme jako akceptovatelný zejména při znalosti složité ekonomické situace, která je, ale i jako velmi zajímavý vzhledem k situaci u ostatních zaměstnavatelů v moravskoslezském regionu," uvedl Kuchař. Automobilka nyní zaměstnává 3500 lidí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - Guttalax
1. 4. 2012 20:39
A tak tam žijí
No já to vidím tak, že to je prohra nás, odborářů. Platíme příspěvky, ale je nás málo. Nečlenové odborů - "vysránečci" se jen přiživují. Kvůli nich se to navýšilo jen tolik. Automobilky táhnou ekonomiku v ČR. Obrovský zisk Škody. My máme určitě taky velký zisk, nevím ale kolik, nikde se to nepsalo, asi to je tajné.
Co z toho, že firmy kolem nenavyšují. Ti nemají z čeho. My máme z čeho!!! Prosperujeme, jedeme na 3 směny. Děláme drahé SUV. V KMS mají jak my, možná více. A co tam. Je tam velká nezaměstnanost, chudý kraj a platy hodně nízké podle našich v ČR. Tam můžou mít nadstandartní platy.
Prezident přece říkal, že navýšení bude vyšší než loni. Asi Radkovský má větší slovo.
Citace:
Budou platové podmínky podobné, jako v žilinském závodě KIA? Tam měla řada lidí hodně velká očekávání a realita byla hodně jiná...
Určitě ne. KIA je sice náš sesterský závod , ale my se nacházíme s produktem o třídu výše. To pak souvisí i s hodnocením zaměstnanců. Chci-li pracovat s autem vyšší třídy, tak je potřeba i lidi lépe ohodnotit. Určitě nechceme šetřit na mzdách, abychom se pak trápili tím, že nikoho do výroby neseženeme.

Zdroj: [odkaz] ... nomika_maf
Ale zase tady se to splnilo, 25tis mame po 5ti letech.
Citace:
Říkám ale otevřeně, že pokud si někdo přečte, že ve Škodě Auto má dělník teď už skoro 25 tisíc, tak je nereálné, že za takovou mzdu nastoupí i tady. Ale během několika let, tak pěti, se na podobné platy určitě dostaneme.

Zdroj: [odkaz] ... nomika_maf

Takže Škodě se nevyrovnáme nikdy. Zase nám letos odskočí. S těmi šesti stovkami do základu není možné dohnat Škodu. Tam chtějí 6% k mnohem vyššímu základu.

No a postup Nezávislých? Najednou jim stačilo málo. To je hodně divné. Tak by to bylo o pár stovek více. Něco za tím asi bude. Co pak asi?
1. 4. 2012 13:28
výsměch!!!
3,3% ať si strčí někam v době kdy je je Hnujdayyy jednou z nejrychleji rostoucích automobilek s obrovskými zisky platí svým zaměstnancům zhruba 12 tis. Kč čistého a to je 4 roky po rozjeti výroby, takže se nemají na co vymlouvat, tohle je vykořisťování lidí, divím se jim, že tam hárujou za takovou amlužnu a zároveň mi jich je líto...smutná to realita TOHLE BYLA FAKT SKVĚLÁ INVESTICE V MORAVSKOSLEZKÉM KRAJI KTERÁ ZVEDLA ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ MNOHA LIDÍ.......
31. 3. 2012 18:26
Dobré jak pro koho
Samozřejmě pro zaměstnance Hyundai dobrá zpráva. :-)
31. 3. 2012 16:32
Re: čakám...
Neboj, o chvíľu je tu s tým, ako sa strašne teší, jeho život je hneď krajší, ma lepší obraz stolice, lebo Hyundai šlape... ;-\
Avatar - pumpkin
31. 3. 2012 13:02
čakám...
...no kde je topper a dáky zmysluplný komentár? :-)