Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku má do roku 2025 ročně přibývat 12.000 aut na CNG

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
Pohon na stlačený zemní plyn má budoucnost. Počet takových aut v Česku by měl každoročně rapidně přibývat.

V Česku by v příštích deseti letech mělo přibývat více než 12.000 vozidel na stlačený zemní plyn (CNG) ročně. Z toho 7000 osobních vozů, 5000 lehkých užitkových a 120 nákladních aut. Vyplývá to z návrhu Národního akčního plánu čisté mobility, který zveřejnilo k připomínkám ministerstvo průmyslu a obchodu. Materiál, který má za cíl snížení emisí z dopravy, vznikal dva roky, ale většina odborníků měla šanci se s jeho obsahem seznámit teprve minulý týden.

Plán počítá s tím, že letos bude prodej elektromobilů představovat 0,3 procenta trhu nových osobních aut. V roce 2020 by elektromobily měly tvořit jedno procento a spolu s hybridy pak 1,9 procenta.

Proti návrhu se postavily některé asociace. Například Česká asociace LPG se ohradila proti tomu, že je materiál zaměřený jen na CNG a elektromobily a zcela opomíjí zkapalněný ropný plyn (LPG), které je nejrozšířenějším alternativním palivem v Česku. Podle asociace je navrhovaný dokument nejen v rozporu se všemi trendy a deklaracemi EU, ale zároveň by v průběhu několika následujících let přinesl faktickou likvidaci trhu s LPG.

Podle Unie nezávislých petrolejářů (SČS) jde o nedodělaný dokument obsahující řadu chyb a nenaplňující smysl svého vzniku. "Zůstane-li dokument v nezměněné podobě, může mít kvůli nepromyšleným státním dotacím podobný dopad, jako solární boom. Budeme z veřejných rozpočtů doplácet na aktivity, které by bylo možno se stejným efektem zajistit mnohem laciněji," uvedl předseda unie Ivan Indráček. Unii vadí, že materiál odmítá vedle LPG i biopaliva, která jsou podle ní obnovitelným energetickým zdrojem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
Avatar - Bazalt
5. 6. 2015 18:50
Re: Hmm
S tím naprosto souhlasím. Když jsem byl na Velikonoce naposledy doma všiml jsem se že letištní taxi služba přezbrojila na CNG. za 1. jsou tím mnohem víc vidět auta na CNG, za druhé tradiční firemní naftofilové se přidají, za 3. jsou připraveni na nevyhnutelné zavedení emisních karet pro vjezd do centra. Jo a mimochodem fakt ušetří.
5. 6. 2015 18:39
Re: Hmm
Přitom si nevybavuji, že by se věnovala nějaká pozornost Citigu G-Tec. Pro ČR to však nebude moc zajímavý model.
5. 6. 2015 18:36
Re: Hmm
Proto má také Fiat slušnou nabídku. Německo je na tom také slušně, proto nabídka Opelu/ MB/ VW. Škoda rozhodně není průkopník, ani nemá největší portfolio, nicméně pro rozšíření CNG v ČR to může být důležitý hráč.
Avatar - Bazalt
5. 6. 2015 18:25
Petrolejářská unie
Petrolejářské unii se nelíbí nárůst obliby CNG. No ještě aby ano když nemůžou ovládat či manipulovat s cenou zemního plynu.
Upřednostňují LPG. Ano protože jeho cena je závislá na ceně ropy. (přes všechny své výhody)
Připomínají biopaliva. To ještě někdo věří že jsou bio?

[odkaz]
Avatar - Bazalt
5. 6. 2015 18:17
Re: Hmm
Byla to úplná mediální masáž :-) Fiaty a Oply jezdí na CNG pomalu dvacet let (já skoro deset) ale najednou WOW Škoda CNG! :-)
btw Itálie má nejvíce aut a plnících stanic v Evropě...