Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V kauze tatrovek pro armádu by měl svědčit druhý klíčový svědek

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Městský soud v Praze dnes bude pokračovat v projednávání kauzy bývalého ministra obrany Martina Bartáka, který společně se svým známým, zbrojařem Michalem Smržem, čelí obvinění v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu.

Před trestním senátem by měl svědčit někdejší manažer automobilky Duncan Sellars, který prý zaslechl konverzaci mezi Bartákem a bývalým americkým velvyslancem v Česku a expředsedou dozorčí rady Tatry Williamem Cabanissem o údajném úplatku. Oba Američané jsou považovaní za klíčové svědky.

Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi neúspěšně požadoval peníze. Údajně šlo o úplatek pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun).

Cabaniss před soudem vypovídal v pondělí, kdy uvedl, že mu Barták nabídl, že za několik milionů může vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga, které mezi sebou měly spory kvůli praskajícím nápravám nákladních aut. Barták odmítá, že by na setkání v USA korupční nabídku učinil.

Druhým obviněným v kauze je majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž, který se údajně pokusil o podvod. Snažil se prý vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Oba muži vinu popírají. Obžalobu označují mimo jiné za nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)