Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Německu klesá prodej naftových aut, ceny těch ojetých jdou dolů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (46)
V Německu za poslední rok výrazně klesl prodej nových naftových aut, ceny těch ojetých šly znatelně dolů.

Vývoj souvisí především s následky manipulace při měření emisí a s obavami z možných zákazů jízdy, o nichž má v Německu příští týden rozhodnout nejvyšší správní soud. Zákaz by se dotkl právě dieselů. Zároveň ve spolkové republice stoupá povědomí o škodlivosti oxidu dusičitého (NO2), za jehož emise jsou z velké části zodpovědná naftová auta. Každoročně kvůli nim předčasně zemře několik tisíc Němců.

Zatímco v letech 2015 a 2016 podíl dieselů na všech nových osobních autech činil 48 a 46 procent, loni už klesl na 38,8 procenta. Naopak podíl vozů s benzinovým motorem stoupl z 50 a 52 procent na 57,7 procenta. V posledních měsících je pokles stále znatelnější. Letos v lednu podíl naftových vozů na celkovém prodeji klesl na 33 procent ze 45 procent ve stejném měsíci před rokem.

Výrazné jsou také problémy s odbytem ojetých naftových aut. "Řada zákazníků vzala své rozhodnutí zpět a přešli z dieselu na benzinový vůz. Znejistění je citelné," řekl listu Handelsblatt vedoucí jednoho autobazaru v Porýní Andreas Kraemer. Studie internetového prodejce Autoscout24 zase ukázala, že jen 15 procent dotázaných by si koupilo ojeté naftové auto. Málokdo z majitelů ojetých dieselových vozů si totiž nyní může být jist, že by se ho případné zákazy jízdy nedotkly.

Celkem je v Německu registrováno kolem 15 milionů osobních aut s naftovým motorem. Zhruba 2,7 milionu z nich splňuje normu Euro 6 a zákazy jízdy, které se mohou týkat zhruba 40 měst, by se jich s největší pravděpodobností nedotkly. Všech ostatních majitelů naftových vozů ale nejspíše ano. V tu chvíli by podle odborníků jejich cena šla dramaticky dolů.

Právě dieselové vozy největší měrou přispívají k tomu, že se ve zhruba 70 německých městech stále nedaří dodržovat maximální hodnotu NO2, která je stanovena na 40 mikrogramů na metr krychlový v ročním průměru. Nejhorší situace je v Mnichově (78 mikrogramů), Stuttgartu (73 mikrogramů) a Kolíně nad Rýnem (62 mikrogramů).

Vysoké znečištění oxidem dusičitým si vybírá daň na zdraví občanů. Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí zemře v Německu ročně asi 6000 lidí předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu vyvolané oxidem dusičitým. Už v malých koncentracích může mít NO2 podle úřadu dlouhodobě těžké následky. Organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe tvrdí, že si znečištění ovzduší NO2 celkem vyžádá zhruba 13.000 předčasných úmrtí ročně.

Zastánci dieselů zase argumentují tím, že tato auta sice produkují více NO2, zároveň ale méně oxidu uhličitého (CO2), takže přispívají menší měrou než benzinové vozy ke změnám klimatu. Upozorňují také na to, že na automobilovém průmyslu v Německu závisí 800.000 až 900.000 pracovních míst, z nichž by část mohla být kvůli zákazům jízdy ohrožena. Ekologické organizace jsou zase toho názoru, že pracovní místa ohrožují především manipulace automobilek a jejich nedostatečná ochota výrazněji investovat do pohonů budoucnosti.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (46)
23. 2. 2018 16:48
Re: V Německu klesá prodej naftových aut, ceny těch ojetých
cetl jsi ten text? pisou tam ze klesaj i prodeje novych dieselu, v lednu 2018 klesl dokonce na podil 33%
23. 2. 2018 16:31
Re: Jak si lidi nechávají výplachnout hlavu
"A´t si každej jezdí v čem chce."

tam kde konci svoboda jednoho, muze koncit svoboda jinych ;-)
23. 2. 2018 16:27
Re: Jak si lidi nechávají výplachnout hlavu
politikum fakt nebude delat zadnej problem si ty auta vymenit za nova benzinova a za finance z dani, a verim ze spousta z nich by sahla i po vrcholnych hybridech a tak by v ocich verejnosti byli zase vic "ekologicti" >:D ne politikama bych se faaaakt neohanel v tomto tematu :-!
Avatar - Sumi2000
23. 2. 2018 15:19
Re: V Německu klesá prodej naftových aut, ceny těch ojetých
Tam to klesá tak leda v bazarech..starý diesel ztrácí logicky smysl.
Nová auta v moderní naftě frčí dál..
Avatar - Hittman
23. 2. 2018 12:18
Takových
těch zaručených zpráv jsme už v "demokratickém" tisku evropy viděl nespočet. Pamatuji na ty zaručené zprávy o mírumilovných doktorech a vysokoškolácích hrnoucí se na Evropu od jihu, jak nám s nimi bude hezky....
Vzhledem teď k hluboké vládní cenzuře, kdy je tlak zakazovat určité zprávy špatně působí na stát, už pomalu dnes nevěřím ničemu ;-)