Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V pražských Vysočanech vznikne muzeum automobilů Praga

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
V pražských Vysočanech v prostorách bývalé továrny Pragovka vznikne nové automobilové muzeum, ve kterém budou vystaveny vozy značky ze sbírky Emila Příhody.

Na oslavách k 110. výročí vzniku automobilky Praga to oznámila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Příhoda je zakladatelem Automusea Praga ve Zbuzanech u Prahy.

Muzeum v bývalé hale číslo 20 areálu Pragovky by se mělo stát součástí pražského ArtDistrictu Pragovka a měly by se tam konat kulturní a společenské akce. Ve sbírce by měly být k vidění vozidla nákladní, osobní, dodávková, autobusy, traktory, sanitní a vojenské speciály. Mezi nimi by měly být i modely vozů, které využívala československá vláda v období prezidenta T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a řada českých prominentů v čele s herečkou Lídou Baarovou nebo rodinou porevolučního prezidenta Václava Havla.

Na akci Krnáčová dále oznámila, že další budova v areálu bude Národní galerii sloužit jako muzeum moderního umění. "Oblasti, jako je Pragovka, jsou pro další rozvoj města klíčové, a já jsem proto velmi ráda, že se nám podařilo najít společnou řeč nejen s Prahou 9, ale i majiteli objektu bývalých strojíren. Vzniknou zde byty, škola, ale důraz je kladen i na kulturu. Věřím, že se nám podaří halu 19 přebudovat na Centrum současného umění, protože takové prostory městu chybí a ta stavba je pro takové účely naprosto ideální," uvedla Krnáčová.

Mezi vystavenými vozy při dnešní oslavě byla Praga V Landaulet dříve používaná především jako taxi nebo Praga Piccolo, která se vyráběla téměř 20 let. Z užitkových vozů byly k vidění modely Praga LN či motorový pluh Praga X, kterého bylo vyrobeno pouze 200 kusů. Dále si návštěvnici mohli prohlédnout novodobý silniční automobil Praga R1R, vycházející ze závodních speciálů.

Sbírka Emila Příhody je třetí největší sbírkou vozů jedné značky na světě. Představuje desítky vozů značky Praga z let 1908 až 1985, a to nejen osobní vozy včetně prezidentských, ale i nákladní automobily, autobusy, traktory nebo pluhy.

Projekt nové Pragovky má ambici stát se novým centrem Vysočan. Autorem návrhu je architektonické studio Jakub Cigler Architekti.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Stejsn
28. 3. 2017 22:23
Konečně!
Po tom všem, co se se zbuzanským muzeem v poslední době stalo je tohle úžasná zpráva.

Na druhou stranu - s mladším Příhodou (dej mu pámbu věčný pokoj) nebylo moc jednoduchý vyjít a byl to docela nepříjemnej arogantní chlap. Staršího osobně neznám. Ale ten převod byla osudová chyba.
Avatar - Barrichello
28. 3. 2017 22:16
Re: Supr
Ve Zbuzanech sem byl a rozhodně to stojí za to :yes:
Avatar - CHerokee
28. 3. 2017 22:13
Supr
Až budu v Praze, tak se přijdu podívat!