Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Valentino Rossi odchází od Hondy!!

Miroslav Kudělka
Diskuze (8)
Pětinásobný mistr světa Valentino Rossi společně s představiteli Hondy v neděli odpoledne po skončení poslední letošní GP ve Valencii oznámil, že příští rok nepojede na stroji této značky.

Pětinásobný mistr světa Valentino Rossi společně s představiteli Hondy v neděli odpoledne po skončení poslední letošní GP ve Valencii oznámil, že příští rok nepojede na stroji této značky.

Dlouho očekávané rozhodnutí nejlepšího motocyklového závodníka současnosti přišlo v závěru jeho extrémně úspěšné sezóny, kdy dokázal potřetí v řadě získat titul v nejvyšší třídě MotoGP, která je pokračovatelem třídy 500. Rossi oznámil své rozhodnutí v přítomnosti sportovního šéfa svého současného týmu Repsol Honda Carla Fioraniho a hlavního šéfa týmu Shoji Tachikawy. Ve společném prohlášení se praví, že rozchod tohoto veleúspěšného páru není způsoben žádným rozkolem, neshodami po stránce financí či jinými problémy běžně obsaženými ve smlouvě. Valentino Rossi odchází od Hondy z jediného důvodu, chybí mu motivace k závodění na nejlepším stroji.

Za čtyři společné roky Rossi na Hondě vyhrál 33 závodů, získal tři tituly mistra světa a dokázal zvítězit na všech tratích, na kterých se závody MS jezdí. Letos navíc ustavil rekord v počtu bodů získaných za jednu sezónu, když jich nashromáždil 357, což je o dva více než loni. Dalším rekordem, který vyrovnal ve Valencii je nepřerušená řada 22 umístění na stupních vítězů, což před ním dokázal jen legendární Giacomo Agostini v letech 1967-69. I tento rekord dosáhl díky Hondě.

Sám Rossi zhodnotil své působení u Hondy těmito slovy: „Musím Hondě poděkovat. Je pravda, že příští rok společně nepojedeme. V každém případě to byly čtyři fantastické roky. Bylo to nezapomenutelné! Vyhráli jsme společně polovinu závodů, ve kterých jsme nastoupili. Trvalo to sice jen čtyři roky, ale mně to připadá mnohem déle.“ A pokračuje: „Letošní rok byl skvělý. Odjeli jsme mnoho vzrušujících závodů. Měli jsme dobrou druhou část sezóny. O závodě v Sepangu mně napadla myšlenka na změnu, protože jsme vyhráli na suchu i na vodě, vyhráli jsme na mých oblíbených okruzích a i na těch, kde se mi příliš nedařilo, jako třeba dnes. Zdá se, že jsme s touto motorkou skončili práci.“

Dodejme jen, že ihned po tomto prohlášení se nechal slyšet šéf továrního týmu Yamahy Davide Brivio, který potvrdil zájem týmu na získání jeho služeb. Podle jeho slov Rossiho kontaktovali okamžitě, jakmile se vyrojily úvahy o jeho možném odchodu od Hondy. V současnosti se upřesňují smluvní podmínky a definitivní oznámení bude učiněno co nejdříve.

Miroslav Kudělka
Diskuze (8)