Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Katalánska 2015: MotoGP ovládli Lorenzo a Rossi (aktualizováno)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Sedmý závod letošní GP silničních motocyklů se konal na okruhu nedaleko Barcelony. Nejprestižnější třída MotoGP se stala opět kořistí Lorenza na Yamaze. V Moto2 pobil Johann Zarco domácí závodníky, v Moto3 se letos počtvrté radoval Danny Kent.

MotoGP

Suzuki si načasovala formu skvěle, ukázala ji už v trénincích nejprestižnější třídy, kvalifikaci oba světle modré stroje s domácími Aleixem Espargarem a Maverickem Viňalesem ovládly. Stačil jim jen Jorge Lorenzo. Hned po startu bylo ale všechno jinak. Viňales brzy propadl za desítku, Aleix Espargaro se potkal s Calem Crutchlowem, Brit drobný kontakt ramenem neustál. Nebylo to ale nic drsného jako v Mugellu. Španěl dále bojoval s bratrem o pátou příčku.

Vpředu úřadovali Lorenzo s Marquezem, jenže Marc pokračuje v sérii chyb. Šel evidentně pozdě na brzdy, Jorgeho se nedotkl, ale namířil si to rovně mimo trať a svou hondu položil. Dojel ještě do boxů, ale vzdal. O kolo později jej následoval Pol Espargaro (Tech 3 Yamaha) a vzápětí v tu dobu třetí Dovizioso s červenobílou ducati!

Rossi se po drobné chybce v úvodu a pádech soupeřů protlačil na druhé místo, tovární stroje Yamaha opět úřadovaly. Po Doviziosově odstoupení se vozil na bronzu Pedrosa, ale toho stínoval nejrychlejší muž kvalifikace.

Suzuki však byla pomalejší než tovární honda. Devítinásobný mistr světa svého týmového kolegu ve vedení v tu chvíli nijak neohrožoval. Závod opustil po pádu bývalý mistr světa Hayden. Aleix Espargaro jel i přes limity stroje skvěle, za ním bojovali Iannone a Bradley Smith, stájový kolega Maverick Viňales musel v bitvě se Scottem Reddingem využít asfaltu mimo trať. Aleix bohužel nakonec upadl, což byla vzhledem k jeho sympatickému výkonu opravdu škoda.

Šest kol před cílem zatroubil Rossi k útoku a začal Lorenza stahovat, nakonec se mu ale přiblížil pouze na vteřinu a k přímému souboji nedošlo. V průběžném pořadí vede už jen o jediný bod, Jorge vyhrál čtyřikrát za sebou. Yamahy letos dominují, čest Hondy zachránil Pedrosa třetím místem a byl určitě spokojen, na cílové rovince si dovolil i decentní wheelie. Náš Karel Abraham dnes nestartoval, v sobotu si v tréninku vykloubil při pádu prst na levé noze a nezúčastnil se ani kvalifikace.

VC Katalánska 2015 MotoGP – Pořadí v cíli
1. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 42:53,208 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +0,885 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +19,455 s
4. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +24,925 s
5. Bradley Smith Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +27,782 s
6. Maverick Viňales Suzuki Team Suzuki Ecstar +29,559 s
7. Scott Redding Honda EG 0,0 Marc VDS +36,424 s
8. Stefan Bradl Yamaha Forward Athina Forward Racing +42,103 s
9. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +49,350 s
10. Alvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +52,569 s
DNS Karel Abraham Honda AB Motoracing nestartoval

Pořadí MS po sedmi závodech: 1. Valentino Rossi 138, 2. Jorge Lorenzo 137, 3. Andrea Iannone 94, 4. Andrea Dovizioso 83, 5. Marc Marquez 69...

Moto2

Nejrychlejší kvalifikační čas v Moto2 patřil Johannu Zarcovi, vedoucímu jezdci letošní klasifikace. Bitvu o nejvýhodnější pozici vyhrál před Folgerem a úřadujícím šampionem Rabatem. Folger po startu udělal chybu, v první zatáčce byl hodně široký. Za Rabata se zařadil Sam Lowes, který se ale s dvojkou rozhodně nespokojil.

Xavier Simeon s Axelem Ponsem tentokrát do závodu příliš nepromluvili, po kolizi skončili hned v úvodu. Lowes, Rabat, Dominique Aegerter a Alex Rins ostatním odskočili, za nimi jeli Salom, Zarco a Lüthi. Dominique se k této druhé skupině brzy přidal, protože mu motorka nejela tak, jak by chtěl. Tempo Španělů nakonec po výborném úvodu neudržel ani bývalý šampion supersportů Lowes (2013).

Na Sama se dotáhl Zarco. Dostihne nakonec teprve devatenáctiletého nováčka čtyřdobých šestistovek Rinse i obhájce titulu? Pád Rickyho Cardúse pořadí vpředu neovlivnil. Alex udělal v předposledním kole chybu a Zarco jeho širokého nájezdu do zatáčky samozřejmě využil. A v závěru se dostal do čela, zatímco Tito se během pár zatáček propadl až na bronz, protože vyrobil podobnou chybku jako předtím Rins.

O pódiu bylo tím pádem rozhodnuto. Francouz porazil Španěly na domácí půdě... Folger se vypracoval až na sedmé místo, Aegerter naopak skončil devátý za Morbidellim.

VC Katalánska 2015 Moto2 – Pořadí v cíli
1. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport 41:15,487 min
2. Alex Rins Kalex Paginas Amarillas HP40 +0,426 s
3. Tito Rabat Kalex EG 0,0 Marc VDS +1,115 s
4. Sam Lowes SpeedUp SpeedUp Racing +3,914 s
5. Luis Salom Kalex Paginas Amarillas HP 40 +7,080 s
6. Thomas Luthi Kalex Derendinger Racing Interwetten +7,383 s
7. Jonas Folger Kalex AGR Team +8,839 s
8. Franco Morbidelli Kalex Italtrans Racing Team +10,352 s
9. Dominique Aegerter Kalex Technomag Racing Interwetten +10,678 s
10. Lorenzo Baldassarri Kalex Athina Forward Racing +10,730 s

Pořadí MS po sedmi závodech: 1. Johann Zarco 134, 2. Tito Rabat 94, 3. Sam Lowes 80, 4. Thomas Lüthi 78, 5. Alex Rins 74...

Moto3

Svou první pole position v kariéře získal Ital Enea Bastianini, druhý Danny Kent ale příliš neztrácel. Našim se nedařilo tak jako v předchozím závodě, Hanika zajel dvanáctý čas a Kornfeil dokonce až šestadvacátý. Ten vypadl hned v prvním kole po kolizi s Liviem Loiem.

V čele se usadil Jorge Navarro, jenže poleman Bastianini ani jeho italský kolega Antonelli se nechtěli vzdát. A byl tu ještě Miguel Oliveira, vítěz z Mugella i Efren Vazquez, který italskou GP zničil oběma našim. A samozřejmě Kent. Záhy se k nim připojil Hiroki Ono, ale ten v sedmém kole spadl.

Vedoucí skupinu dojel Brad Binder, tempu však nestačil. Kent se naopak pokusil o trhák, nevyšel mu. O vítězství stále bojovalo šest jezdců, kteří ostatním odjeli. Havaroval John McPhee, ten však jezdil na rozhraní druhé a třetí desítky. Pořadí v čele se přelévalo v každé zatáčce.

Ve třetí skupině, kterou vodil náš Karel Hanika a prala se o 11. místo, havaroval Guevara, ale pokračoval dál. Z kačírku se hrabal i Remy Gardner, syn australského mistra světa pětistovek z roku 1987 Wayna Gardnera. A rovněž Andrea Migno a Darren Binder. Jorge Navarro na chvilku neudržel krok s lídry, pak se ale přidal zpět.

K zemi se v závěru bohužel po kontaktu s jedním ze soupeřů odporoučel náš Karel Hanika. Danny Kent vyčkával do posledního kola, pak vyrazil vpřed a nikdo už na jeho útok nenašel odpověď, ani Enea Bastianini, byť se snažil sebevíc. Na pódiu je doplnil Vazquez.

Světový bodík získala také žena, domácí Maria Herrera.

VC Katalánska Moto3 2015 – Pořadí v cíli
1. Danny Kent Honda Leopard Racing 40:59,419 min
2. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Team Moto3 +0,035 s
3. Efren Vazquez Honda Leopard Racing +0,600 s
4. Niccolo Antonelli Honda Ongetta-Rivacold +0,687 s
5. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +0,827 s
6. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 +0,913 s
7. Isaac Viňales Husqvarna Husqvarna Factory Laglisse +8,871 s
8. Romano Fenati KTM Sky Racing Team VR46 +8,917 s
9. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +11,068 s
10. Philipp Oettl KTM Schedl GP Racing +14,968 s
DNF Karel Hanika KTM Red Bull KTM Ajo odstoupil
DNF Jakub Kornfeil KTM Drive M7 SIC odstoupil

Pořadí MS po sedmi závodech: 1. Danny Kent 149, 2. Enea Bastianini 98, 3. Miguel Oliveira 77, 4. Efren Vazquez 76, 5. Romano Fenati 75... 15. Karel Hanika 18, 16. Jakub Kornfeil 17

Aleš Dragoun
Diskuze (0)