Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Malajsie – druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhý den kvalifikací přinesl výrazné zlepšení rekordů všech tří tříd, přičemž nejnižší a nejvyšší třída zaznamenala zlepšení sekundová.

Druhý den kvalifikací přinesl výrazné zlepšení rekordů všech tří tříd, přičemž nejnižší a nejvyšší třída zaznamenala zlepšení sekundová.

Ve 125 se nezměnilo obsazení první řady, pouze se pozměnilo pořadí jezdců. Nejlépe dnes jezdil Arnaud Vincent (Aprilia), který dokázal zajet čas 2:13,563 a o více než sekundu vylepšit rekord okruhu. Rancouz nejen že nasadil ďábelské tempo, ale také dokázal využít chyb svých soupeřů. Druhý Manuel Poggiali (Gilera) i třetí Dani Pedrosa (Honda) po zajetí svých rychlých kol havarovali. Poggiali se ještě vrátit na trať, ale již nedokázal nasadit potřebné tempo, zatímco Pedrosa putoval přímo do rukou Dr.Costy v mobilní klinice. Posledním jménem v první řadě zůstal také včera čtvrtý Steve Jenkner (Aprilia). Pátý čas zajel Hector Barbera (Aprilia). Tento mladíček opět předvádí vzestupnou tendenci výkonnosti, když v předchozí VC Pacifiku dojel 5. Až za ním se usadil velezkušený Youchi Ui (Derbi) se šestým časem. Že by v závěru roku návrat na výsluní? Sedmý čas zajel Lucio Cecchinello (Aprilia) a posledním do druhé řady je Max Sabbatani (Aprilia).

Další ze svých výborných kvalifikačních výkonů předvedl Fonsi Nieto (Aprilia) ve 250. Stejně jako v Motegi také v Sepangu si vyjel pole position a časem 2:08,067 o necelou desetinu vylepšil rekord okruhu. Je zajímavé, že na druhého Marca Melandriho (Aprilia) najel 0,451 sekundy a třetí Toni Elias (Aprilia) ztrácí již téměř sekundu. Čtvrtý jezdec v první řadě bude zítra Roberto Locatelli (Aprilia) s propastnou ztrátou 1,263 sekundy. Druhá řada již nebude v držení Aprilie jako první, ale nejrychlejší z ní stejně sedlá italský stroj. Pátý čas zajel Franco Battaini. Oproti včerejšku si o místo pohoršil Roberto Rolfo (Honda), který odstartuje ze šestého místa. Sedmý čas zajel Randy de Puniet (Aprilia) a na osmé místo klesl Sebastian Porto, který nedokázal vylepšit svůj včerejší čas.

Našim jezdcům se podařilo znatelně vylepšit své včerejší časy, ale zlepšení startovní pozice zaznamenal pouze Kuba Smrž (Honda), který odstartuje jako 23. Jarda Huleš (Yamaha) se i přes lepší čas propadl z kvalitní 16. příčky na 21. a bude muset vynaložit hodně úsilí, aby se opět prokousal na bodované pozice.

Včerajší zdánlivě vlažnější úvod víkendu ve třídě MotoGP, se dnes zvrhnul ve strhující hon za fantastickými časy. Králem honu se, stejně jako loni, stal jezdec stáje West Honda Pons, ovšem dnes to byl Alex Barros (Honda RC211V). Barros ve své snaze o co nejlepší výkon ustavil nový rekordní čas 2:04,487, čímž o sekundu vylepšil loňská čas kolegy Lorise Capirossiho (Honda NSR500). Druhý nejlepší čas zajel Max Biaggi (Yamaha YZR-M1), který žertoval, že mu Barros dluží pizzu, protože se za ním vyvezl v posledním rychlém kole. Biaggi ztratil na Barrose pouze 0,049 sekundy. Technici Yamahy udělali přes noc velký pokrok a včerejší trable se stabilitou byly odstraněny. Třetí čas, stejně jako včera, zajel Daijiro Kato (Honda RC211V) a jistě bude chtít napravit smůlovatý závod z Motegi. Na fantastické čtvrté místo se probil Loris Capirossi se svým dvoutaktem. Capirossi stále demonstruje, že Honda NSR500 v jeho rukou je v soutěži na jedno kolo stále ještě konkurenceschopným nářadím. Bohužel jet s takovým nasazením celý závod není v lidských silách.

Z pátého místa odstartuje Carlos Checa (Yamaha YZR-M1), za něhož se propadl včera nejrychlejší Tohru Ukawa (Honda RC211V), který jako jediný nedokázal vylepšit svůj páteční čas. Další dvoudobý šílenec, který se dokázal vklínit mezi čtyřtakty, je Jeremy McWilliams (Proton KR). U tohoto 38letého Brita snad s věkem ubývá pud sebezáchovy a musíme smeknout nad kvalitou podvozku a pneumatik Bridgestone, které mu umožňují v zatáčkách kompenzovat naprostý nedostatek výkonu na rovinkách. McWilliams odstartuje ze sedmé příčky a dokázal porazit i Valentina Rossiho (Honda RC211V). Je zajímavé, že všichni dokázali proti pátku podstatně zrychlit, jen dvojice továrního týmu Repsol Honda se ze svých časů nijak výrazně nepohnula.

Zklamáním může být výkon strojů Suzuki GSV-R. Nejlepší je Kenny Roberts na 12. místě, Sete Gibernau až 15. Nováčci na YZR-M1 Shinya Nakano a Olivier Jacque se s nový čtyřtaktem sžívají poněkud pomaleji a zajeli 16. resp. 17. čas. Pokroky dělá také Andrew Pitt (Kawasaki ZX-RR), který opět dokázal zrychlit více než 1,5 sekundy. Přesto ještě ztrácí na Barrose 4,619 sekundy.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)