Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Malajsie – první kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za velmi horkého a dusného počasí se dnes jela první kvalifikace na 14. VC letošní sezóny, VC Malajsie v Sepangu a překvapení přinesla jen nejvyšší třída MotoGP.

Za velmi horkého a dusného počasí se dnes jela první kvalifikace na 14. VC letošní sezóny, VC Malajsie v Sepangu a překvapení přinesla jen nejvyšší třída MotoGP.

Ve 125 pokračuje ve svém tažení za vidinou titulu Dani Pedrosa (Honda), který po bezproblémovém ovládnutí VC Pacifiku minulý týden, podobným způsobem vykročil také v Malajsii. Již první den dokázal zajet čas 2:14,275 a vytvořil tak nový nejrychlejší čas okruhu. Až za mladým Španělem zbylo místo na jeho největší konkurenty v boji o titul. Druhý čas zajel Manuel Poggiali (Gilera), který zaostal o 0.233 sekundy. Vedle úřadujícího šampióna se postaví vedoucí muž průběžné klasifikace Arnaud Vincent (Aprilia). Posledním mužem v první řadě je Steve Jenkner (Aprilia), který také pokračuje v duchu výkonů z Motegi . Druhou řadu provizorního startovního roštu vede Pablo Nieto (Aprilia) před Klausem Nöhlesem (Honda), který zajel letos poprvé solidní výsledek. Sedmý čas zajel Youchi Ui (Derbi), který se zase po dlouhé době podíval do předních příček výsledkových listin. Posledním ve druhé řadě je veterán Lucio Cecchinello (Aprilia).

Také 250 ovládl v první kvalifikaci vítěz minulého závodu, Toni Elias (Aprilia). Elias se však nedokázal těsněji přiblížit loňskému času Daojira Kata. Eliasův čas 2:09,258 je o více než sekundu horší, ale je nutno podotknout, že trať byla na začátku kvalifikace pokropena deštěm a teprve v průběhu osychala. Druhý čas zajel Marco Melandri (Aprilia) se ztrátou 0,350 sekundy. Melandri se nemusí nijak hnát, neboť mu stačí dojet mezi prvními třemi a před Fonsi Nietem (Aprilia), aby si již v Sepangu vychutnal svůj první titul. Třetí čas docílil Sebastian Porto (Yamaha) a poslední ve vedoucí čtveřici je právě Nieto. Druhou řadu ovládli jezdci Hondy, Roberto Rolfo před Emilio Alzamorou. Na zbývajících dvou místech pak jsou jezdci na Apriliích Randy de Puniet a Franco Battaini.

Zajímavě jel v kvalifikaci Jarda Huleš (Yamaha). Když trať pomalu osychala, tak se pohyboval na vynikajícím třetím místě, ale jakmile asfalt definitivně oschnul, začal se pomalu propadat, přestože neustále zrychloval. Nicméně 16. čas je na první den velice slušný a lichotivé je, že se poprvé dokázal prosadit před svého týmového kolegu Naoki Matsuda. Kuba Smrž (Honda) pokračuje v seznamování se s motorkou a především najíždí tolik potřebné kilometry, takže poslední místo se ztrátou 7,2 není žádným propadákem.

Překvapivě, nejrychlejším mužem kvalifikace třídy MotoGP, se stal Tohru Ukawa (Honda RC211V), který se v posledních závodech poněkud ztrácel v zájmu médií o nově příchozí jezdce na čtyřtaktech. Jako letos již nejednou, dosáhl také nejvyšší maximální rychlosti ze všech jezdců 305,1 km/h. Zajel čas 2:05,106 a o půl sekundy vylepšil loňský čas Lorise Capirossiho (Honda NSR500). Druhý čas zajel Valentino Rossi (Honda RC211V). Rossi se v Motegi potýkal s technickými problémy, které ani technici Hondy zatím nedokázali řádně objasnit. Tentokrát se zdá, že by starosti mít nemusel. Třetí čas zale smolař z Motegi Daijiro Kato (Honda RC211V) a poslední místo první řady zaujímá nejzkušenější nováček startovního pole, Alex Barros, který jede druhý závod na čtyřtaktu a po vítězství v Motegi je pln sebevědomí a chuti vítězit. Jak vidno čtyřtakty Honda do první řady nepustily nikoho jiného. Svůj výjimečný vztah k okruhu v Sepangu potvrdil Garry McCoy (Yamaha YZR500), který zajel pátý čas a je nejlepším dvoutaktářem. McCoy tady v předchozích dvou letech pokaždé dojel na stupních vítězů. Šestý čas zajel Max Biaggi (Yamaha YZR-M1). Čtyřdobé Yamahy se potýkají s potížemi v nastavení podvozku, který nechce zajistit dostatečnou stabilitu při brždění a tak není umístění právě nejlepší. Sedmý je Capirossi, který však má ještě rezervy do svého loňského času a tak lze očekávat jeho výraznější zlepšení. Osmý čas zajel Kenny Roberts (Suzuki GSV-R), kterému se v samotném závěru podařilo do třetí řady odsunout Jeremy McWilliamse (Proton KR). Další z McWillových fantastických výkonů, protože jeho tříválci naměřili nejnižší maximální rychlost - 272,9 km/h (o 33 km/h méně než Ukawovi!!).

O potížích Yamahy hovoří také až 11. místo Carlose Checy (Yamaha YZR-M1). Na rozdíl od nováčků na čtyřtaktech Honda, kteří okamžitě ovládli čelo startovního pole, jezdci týmu Gauloises Yamaha Tech 3 Shinya Nakano a Oliviqr Jacque se se svými YZR-M1 sžívají poněkud pomaleji. Nakano zajel 13. čas a Jacque 16. Také další nováček v poli MotoGP Andrew Pitt (Kawasaki ZX-RR) zažívá opravdu tvrdou školu. Narychlo byl povolán na stroj, který nikdy neřídil a to vše na trati, kterou nikdy neviděl. Má toho na učení tedy opravdu dost a na jeho časech je to vidět. Na nejrychlejšího Ukawu ztrácí 5,5 sekundy, ale v průběhu kvalifikace dokázal zrychlit o 3,5 sekundy a je tedy šance, že se bez potíží kvalifikuje.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)