Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Ria – Druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Zatímco první kvalifikace nepřinesla žádné překvapivé výsledky, druhá den byl na ně podstatně štědřejší.

Zatímco první kvalifikace nepřinesla žádné překvapivé výsledky, druhá den byl na ně podstatně štědřejší. Ve 250 se z prvního pole kariéry raduje Randy de Puniet (Aprilia), zatímco v MotoGP zajel fantasticky Jeremy McWilliams (Proton KR) a odstartuje ze třetího místa.

Ve 125 se za celý vymezený čas nepodařilo nikomu sesadit z nejlepší pozice Manuela Poggialiho (Gilera). Ten asi pět minut před koncem zajel čas 1:57.888 a o 0.8 sekundy vylepšil nejlepší čas okruhu. Dotlačil tak průměrnou rychlost nad magických 150 km/h a jako jediný se dostal pod hranici 1:58. O druhé místo na roštu dlouho bojoval Gabor Talmacsi (Honda), ale v samotném závěru jej odsunul na třetí místo Arnaud Vincent (Aprilia). Vincent ztrácí na Poggialiho 0.253 sekundy. Pro Talmacsiho je třetí místo nejlepší výsledek kvalifikace v kariéře. První řadu doplní Alex de Angelis (Aprilia), který v samotném závěru odsunul do druhé řady svého kolegu z týmu Lucia Cecchinella (Aprilia). Zkušeného Itala doplní ve druhé řadě Němec Seve Jenkner (Aprilia), Pablo Nieto (Aprilia) a Dani Pedrosa (Honda). Zajímavostí je, že ještě sedmý Nieto dokázal zajet lepší čas, než byl loňský rekordní zápis Youchi Uie (Derbi)

Ve 250 se historie dočkala dalšího nového jména držitele pole position. V samotném závěru všem vypálil rybník Francouz Randy de Puniet (Aprilia), který svým časem 1:53.939 o 0.02 sekundy odsunul z vedoucího místa Sebastiana Porta s Yamahou. Argentinec podává v posledních závodech vynikající výkony a jak vidno, nechybělo mnoho, aby si připsal druhé pole position v řadě. Včera nejrychlejší Toni Elias (Aprilia) nakonec odstartuje jako třetí a první řadu uzavře Marco Melandri (Aprilia). Až ve druhé řadě zbylo místi na Fonsi Nieta (Aprilia), když jeho čas stačil na páté místo. Vedle něj se postaví Roberto Locatelli (Aprilia), výborně jedoucí Naoki Matsudo (Yamaha) a Alex Debon (Aprilia).

Naši jezdci Jarda Huleš (Yamaha) a Kuba Smrž (Honda) se dokázali podstatně zlepšit. Huleš zajel velmi dobrý 14. čas se ztrátou 1.671 sekundy na de Punieta a zlepšil se o téměř dvě sekundy proti čtvrtku. Smrž se druhý den seznamování zlepšil o 1.5 sekundy a zajel 23. čas. Na prvního ztrácí 3.204 sekundy, ale na svého týmového kolegu Haruchiku Aokiho pouhých 0.8 sekundy.

Ve třídě MotoGP po téměř celou dobu vládl Max Biaggi (Yamaha YZR-M1). Jeho vynikající čas 1:50.568 vylepšil maximum okruhu o téměř 0.5 sekundy a zajistil mu třetí pole position v letošním roce. Druhé místo na roštu zaplní Valentino Rossi (Honda RC211V) za ním zaostal o 0.259 sekundy. Jejich výkony ovšem zcela zastínil muž na třetím místě. Tím je Jeremy McWilliams na dvoudobém tříválci Proton. Přestože jeho stroj trpí nedostatkem výkonu na předlouhé cílové rovince, dokázal zkušený veterán, že v posledním roce vývoje, se dostal Proton na nejlepší úroveň v celé své historii. Zaujme tak pozici nejlepšího dvoutaktu. Čtvrtým do první řady je Garry McCoy (Yamaha YZR500), další překvapení. Je to jeho druhé umístění v první řadě letos, poprvé to bylo u nás v Brně.

Do druhé řady se díky technickým potížím propadl Carlos Checa (Yamaha YZR-M1), když po velkou část kvalifikace bojoval s Biaggim a Rossim o čelo, ale v závěru oba Italové rapidně vylepšili své časy a Španěl již nedokázal odpovědět. Vedle něj bude stát Daijiro Kato (Honda RC211V) a dále dva dvoutakty. Sedmý čas si vyjel Olivier Jacque (Yamaha YZR500) a vynikající osmé místo Jurgen vd Goorbergh (Honda NSR500). Ten potvrdil, že pneu Bridgestone, které obouvá také Proton, opět udělaly značný pokrok.

Pokud McWill překvapil příjemně, vyskytly se také překvapení méně příjemná. Loris Capirossi (Honda NSR500) až 12., domácí Alex Barros (Honda NSR500) dokonce 15. Jezdci Suzuki, Kenny Roberts a Sete Gibernau jsou 16. resp. 18.!! Malou útěchou jim může být, že i přesto neztrácejí na nejrychlejšího ani 1.5 sekundy.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)