Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve Francii pokračují silniční blokády kvůli zvýšení cen paliv

Diskuze (10)
V celé Francii pokračovaly silniční blokády kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, informovala místní média. Demonstrace, při kterých bylo dosud zraněno přes 400 lidí a jeden člověk zemřel, začaly v sobotu.

Včerejší protesty jsou podle francouzského tisku především reakcí na nedělní prohlášení premiéra Édouarda Philippea, že demonstranty sice chápe, ale vláda od svého záměru neustoupí.

Blokád se v sobotu zúčastnilo zhruba 288.000 lidí a v neděli asi 40.000. V celé zemi se uskutečnilo kolem 350 akcí, mimo jiné byly blokovány sklady pohonných hmot, informovala televize BFMTV. Včera ale bylo demonstrantů, takzvaných žlutých vest, v ulicích mnohem méně než o víkendu. Agentura AFP psala o přibližně 13.000 účastnících.

"Tolik lidí jako v sobotu nepřišlo. Pokyny pro pořádkové síly, tedy četníky a policisty, ale zůstávají stejné - zasáhnout, pokud budou blokovány hlavní trasy, a také pokaždé, když propuknou násilnosti," uvedl státní tajemník na ministerstvu vnitra Laurent Nuňez.

Protesty podle deníku Le Figaro zatím patrně nejvíce zasáhly město Bordeaux na jihozápadě země. Demonstranti tam zablokovali hlavní silniční tahy, ve městě tak vznikly dlouhé zácpy. Protestující také uzavřeli přístup ke třem skladům pohonných hmot na severozápadě a jihu Francie. Oznámila to společnost Total, která dva z nich provozuje a jeden částečně vlastní, ale neprovozuje.

Vláda ujišťuje, že každé euro získané do státní kasy po zvýšení daně z benzinu a nafty v roce 2019 bude vynaloženo na vládní plán změny ekonomického a sociálního modelu země s důrazem na ekologii. Protesty vyvolané růstem daní z paliv chce vláda zmírnit různými programy, které by měly omezit dopad tohoto opatření na ty nejchudší. Kabinet tak například zdvojnásobí až na 4000 eur (104.000 Kč) příspěvek motoristům s nízkými příjmy, kteří se rozhodnou vyměnit své auto za novější.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci při státní návštěvě Belgie odmítl masový protest komentovat a odkázal na vyjádření premiéra.

Hněv demonstrantů je přitom namířen právě proti Macronově reformní politice. Protesty vzešly z internetových skupin a politické strany i odbory zůstaly spíš v pozadí.

Od začátku roku vzrostlo zdanění nafty podle AFP o 7,6 centu (asi dvě koruny) na litr, benzinu pak o 3,9 centu. Další zvyšování je plánováno na příští rok. Litr benzinu super podle listu Libération stojí v průměru 1,53 eura a litr nafty 1,51 eura.

Diskuze (10)
20. 11. 2018 21:29
zabozrouti pomalu srovnavaj spotrebni dane na benzin a na na
a to se kolenovrtum samozrejme nelibi
ja bych za kazdej cent co se zvedne spotrebni dan na naftu snizil o 2 centy spotrebni dan na benzin a vysledek bude danove neutralni
snad i u nas se nekdo chyti za nos a nafta se prestane zvyhodnovat
20. 11. 2018 21:27
Re: Francouzský národ není schopen domyslet, že když
mas to pomateny
necas byl premierem od 2010 v dobe krize, a to se dane moc snizovat nedaj
StBak babis v dobe prosperity a rekordni zamestnanosti dane snizit moh, nebo ospon umazavat statni dluh. on ale nabral 30 tis statnich zamestnancu a ted cumi jak husa do flasky, ze nema penize a to jeste dlouhodobe zkrouhnul investice.
za kalouska v 2013 byl pomer duchodu k hrube mzde 43.8%, ted je nejakych 38%, takze StBak babis kazdej mesic kazdyho duchodce oje*be o cca 15stovek. za posledni 2 roky StBak oje*bal kazdyho duchodce o cca 30tis. hlavne ze StBak neplati ani korunu dane z rocniho prijmu 90mega z korunovych dluhopisu, zivnostnik, co vydela 90mega za rok zaplati statu 25mega. StBak babis nic.
tim, ze StBak odstrelil 2. duchodovy pilir, tak mel snizit zakladni DPH o 1%, protoze to 1% melo nahradit vypadek prijmu do duchodovyho system. StBakoj se ale penize naramne hodi, a ted vykrikuje, jak dobre hospodari
Avatar - _Karel_
20. 11. 2018 13:56
Re: Francouzský národ není schopen domyslet, že když
Bože to je žvást. :no: :no: :no:
(a to nejsem pražák)
Avatar - xmarek
20. 11. 2018 10:45
Ropa stop, plyn stop
Je paradox, že ti co to způsobili jsou happy: [odkaz] A paradoxně budou. Dokud lidem nedojde, že si škodí sami a těch nahoře se to nedotkne. Platí to všude ve světě.
Lidé dole se budou hádat a nahoře se smát. Ostatně podobně jako já se směji tomu osočování, které ruku na srdce vede ... Víte, že existuji? Víte, že existují ti ostatní? Znáte je?
Avatar - Hittman
20. 11. 2018 10:38
Re: Francouzský národ není schopen domyslet, že když
PS. Nebavím se o trestných činech, ale o politice.