Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve Škodě Auto začíná kolektivní vyjednávání

redakce AUTO.CZ

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto začíná kolektivní vyjednávání. Tématy vyjednávání budou nejdříve roční pracovní doba pro příští rok a sociální náklady. Uvedl to týdeník odborů automobilky Škodovácký odborář. Jednání o výši mezd by mělo začít na začátku roku 2015. Druhá středočeská automobilka TPCA v Kolíně začne s odbory vyjednávat až v příštím roce.

Kolektivní smlouvy zpravidla obě firmy uzavírají na jeden rok. Průměrná hrubá mzda na dělnických pozicích je ve Škodě přibližně 34.000 korun. "Současná dohoda je platná do 31. března 2015. S platností od 1. dubna 2014 došlo mimo jiné i ke zvýšení mzdových tarifů o dvě procenta," řekla ČTK Jana Bahníková ze Škody Auto. Každý tarifní zaměstnanec získal také bonus 16.000 korun a jednorázovou platbu 2000 korun. Bližší informace ke kolektivnímu vyjednávání automobilka poskytne až po uzavření dohody.

Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům ve středních Čechách. Jen v Mladé Boleslavi zaměstnává asi 20.000 lidí, další firmy jsou na ni navázány jako dodavatelé. Letos by Škoda měla poprvé vyrobit více než milion vozů za jeden rok.

redakce AUTO.CZ