Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vedení MANu odmítlo nabídku VW na převzetí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Společnosti Scania a MAN již v listopadu oznámily, že jednají o možném spojení.

Vedení německého výrobce nákladních automobilů MAN v úterý podle očekávání odmítlo nabídku německé automobilky Volkswagen na převzetí a označilo ji za příliš nízkou.

Firma MAN oznámila, že vedení akcionářům přijetí nabídky nedoporučuje. Dala však najevo, že je i nadále otevřena plánům na vytvoření aliance, která by měla kromě značek VW a MAN zahrnovat švédskou společnost Scania.

Volkswagen přišel s nabídkou na převzetí společnosti MAN koncem minulého měsíce. Koncern již v první polovině května oznámil, že zvýšil svůj podíl ve firmě MAN nad 30 procent z 29,9 procenta. Předložení nabídky na převzetí celého podniku se tak pro něj stalo podle německých zákonů povinným krokem.

Volkswagen se rozhodl nabídnout 95 eur (2300 Kč) za každou kmenovou akcii společnosti MAN, kterou dosud nevlastní. Nabídka je podle agentury Reuters relativně nízká, takže zřejmě nepřiláká mnoho zájemců. Volkswagen ale po jejím vypršení získá možnost postupného nákupu akcií firmy MAN na trhu a povolení k užší spoluprácí společností MAN a Scania. Nabídka platí do 29. června, napsala agentura DPA.

Společnosti Scania a MAN již v listopadu oznámily, že jednají o možném spojení. Volkswagen vlastní ve firmě Scania více než 70procentní podíl. V minulosti dal opakovaně najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi firmami MAN a Scania a svou vlastní divizí užitkových automobilů. MAN vyrábí kromě nákladních vozů rovněž autobusy, naftové motory a turbiny.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma již pracuje na převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)