Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velká trojka protestuje

Michal Fokt
Diskuze (1)
GM, Ford a DaimlerChrysler chtějí na mezivládní úrovni protestovat proti laciným dovozům z Japonska.

GM, Ford a DaimlerChrysler chtějí na mezivládní úrovni protestovat proti laciným dovozům z Japonska.

Ekonomický ředitel koncernu General Motors Mustafa Mohatarem prohlásil, že spolu se zástupci firem Ford a DaimlerChrysler vyzve americkou vládu, aby japonské činitele požádala o ukončení manipulací s měnou. Důvodem rozhořčení amerických firem je fakt, že japonská vláda oslabila jen během dvou měsíců o 10 procent, aby podpořila export a pomohla tak své ekonomice z recese, v níž se momentálně nachází.

Tento krok způsobil masivní nárůst vývozu japonských automobilek zejména na americký trh, který výrazným způsobem snížil již tak ne zrovna vynikající podíl tamních značek na trhu. Již v minulém roce, kdy vláda Nipponu oslabení jenu nepraktikovala, měli japonští výrobci na americkém trhu podíl 26 %.

Zdá se však, že jde ze strany americké Velké Trojky pouze o lobbing, neboť japonská asociace výrobců automobilů (JAMA) oznámila, že se vloni snížila produkce o 3,6 % na 9,77 milionu vozů, což je poprvé po dvou letech, kdy se pohybuje pod hranicí 10 milionů. Spadly však také citlivě sledované vývozy, a to o 6,5 % na 4,16 mil. jednotek, a to zejména na evropský trh.

Michal Fokt
Diskuze (1)