Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vesta s airbagem může motorkářům zachránit život (+video)

David Bureš
Diskuze (2)
Se startující motorkářskou sezonou jsou bohužel spojeny i nehody motocyklů. Riziko vážného zranění může snížit vesta se zabudovaným airbagem.

Německý autoklub ADAC vyzkoušel, jak motocyklisty ochrání vesty s nafukovacím vakem. Testem prošly dvě takové vesty, lépe ohodnocena byla ta dražší. ADAC nicméně o obou vestách s airbagem prohlásil, že snižují riziko vážného zranění nebo smrti.

První testovaná vesta z dílny firmy Dainese se nazývá D-Air Street. Jedná se o systém kombinující jednotky M-Kit a J-Kit. První z nich zahrnuje senzory a displej, které se montují na motocykl, druhý ona vesta. Obě jednotky spolu komunikují prostřednictvím radiového signálu.

ADAC tento systém označil za velmi dobrý. Oceněna byla velice rychlá reakce, airbag se nafoukl za pouhých 45 milisekund. Se systémem se snadno manipuluje, vestu lze kombinovat s ochranným oděvem, navíc dobře chrání oblast hrudníku a zad.

Jako nevýhodu ADAC označuje fakt, že po nehodě je nutné airbag vyměnit. Vesta se pak nafoukne pouze v případě, je-li na motocyklu nainstalován M-Kit. Dohromady D-Air Street stojí 1.208 eur (cca 31 tisíc korun), samotná vesta 749 eur (19.000 Kč).

Druhá vesta nazvaná AirNest Jacket pochází od firmy Helite. Jedná se o jednodušší řešení, kdy se vak nafoukne pomocí lanka, které musí být připevněno již před samotnou jízdou. Pokud dojde k nárazu, lanko se natáhne a airbag se aktivuje.

Tento vak se nafoukne také vcelku rychle – za 250 milisekund. Německý autoklub dále oceňuje, že není třeba odborné pomoci k instalaci tohoto systému. Nevýhodou je však to, že systém vyžaduje zvláštní přípravu před každou jízdou, navíc není tak účinný během prvotního nárazu.

Výsledkem je označení této vesty jako „dobrá.“ Plusem Helite AirNest Jacket je i nižší cena proti druhému systému, stojí 549 eur, tedy asi 14.000 korun.

ADAC motorářům doporučuje, aby si takovou vestu pořídili, protože zvýší jejich bezpečnost. Výrobcům pak navrhuje, aby takové systémy byly zakomponovány přímo do motocyklů a nemusely být dokupovány dodatečně.

David Bureš
Diskuze (2)
13. 4. 2013 15:34
mrknete na motoairbag.cz
taky jednu mam. lanko je pruzny pokud se zabudnete odjistit jen to s vama skubne :-) je tam dostatek vule. mrknete se na motoairbag.cz je tam taky dokumentace a maji dobry ceny aj vyber :yes:
Avatar - igi2
12. 4. 2013 17:21
Lanko
No hlavně na to nezapomenout při vystupování >:D