Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Většina mladých řidičů chce za pět let v autě alternativní pohon

redakce AUTO.CZ
Diskuze (47)
Mladí řidiči věří rychlému vývoji techniky v automobilismu. Zhruba 60% respondentů si myslí, že do pěti let budou vlastnit vozidlo na alternativní pohon.

Přibližně šest z deseti mladých řidičů si myslí, že bude za pět let vlastnit vozidlo na alternativní pohon. Více než čtvrtina upřednostňuje hybridní automobily. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte, kterého se zúčastnilo 23.000 respondentů z 19 zemí světa včetně České republiky.

Pro tzv. plug-in hybridní automobil, který lze zapojit do zásuvky, by se rozhodlo osm procent respondentů, sedm procent by zvolilo automobil s čistě elektrickým pohonem a vozidlo s pohonem palivových článků by si pořídily čtyři procenta dotazovaných. Tito spotřebitelé by uvítali, kdyby vyšší náklady spojené s pořízením vozů na alternativní pohon byly částečně pokryty ze strany státu.

"Spotřebitelé z generace Y (narozených v letech 1977 až 1994) jasně vyjádřili zájem mít svůj vlastní automobil a mají konkrétní představy o tom, jaký vůz chtějí. Oproti starším řidičům projevují nadšení pro dostupná vozidla vybavená moderními technologiemi, obzvláště pak pro hybridní elektromobily. Zároveň je pro ně klíčová cenová dostupnost," uvedl Christoph Greving z Deloitte.

Pouze 29 procent těchto spotřebitelů by bylo ochotno se vzdát svých automobilů, a to i přesto, že v posledních letech se stále více mluví o nových možnostech mobility, jako je sdílení vozidel či spolujízda. U spotřebitelů z generace Y, kteří automobil nevlastní či si jej ani nepronajímají, jsou hlavní překážkou peníze. Čtyři pětiny nemají na koupi vozu dostatek finančních prostředků, a tři čtvrtiny jako důvod uvádí vysoké náklady na provoz a údržbu.

Téměř tři čtvrtiny spotřebitelů požadují ve vozidlech technologie, které upozorní na přítomnost jiných automobilů na silnici, a pro 63 procent z nich jsou zásadní technologie upozorňující na překročení povolené rychlosti. Více než polovina respondentů by si přála ovládat aplikace svého chytrého telefonu přímo z palubní desky automobilu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (47)
23. 8. 2014 20:31
Re: alternativní paliva
Mě by zajímalo koho se ptali, také jsem z generace y a neznám z této generace nikoho kdo by vůbec přemýšlel o hybridu, o elektromobilech a jiných zhovadilostech ani nemluvě...
23. 8. 2014 16:58
alternativní paliva
docela by mě zajímalo jestli by tu generaci y, kteří by chtěli elektromobil, bavilo každý večer nabíjet auto
Avatar - Poustevnik
22. 8. 2014 22:24
Re: Za 5 let?
To je další věc, bydlet v Praze, asi taky myslím jinak. Popravdě jsem tam nikdy neřídil, úplně mi stačí Ostrava a věřím že ta na prágl nemá ani zdaleka. S těma opravama je to asi s každým autem, momentálně jsem student více-méně bez příjmu takže bych si tu E46 dovolit nemohl. Proto říkám za pět let. Mazda mi hnije už teď, ale je to nebe a dudy proti fáčku a taky vyplajznu nesmyslné částky za díly, které prostě časem odejdou. Zatím se to všechno dá ufinancovat.

A s novým autem... Ano, když nové, tak služební, hlavně když to není moje starost, nebo mít takový příjem, že by ojeté nedávalo smysl. Prostě jenom nejsem zastáncem systému dávat si půjčku a leasingy na Oktávky v holátku nebo za 10 let šetření novou Fabii v Htp, to si radši koupím tu E46. A preference je u mě jednoznačně u E46, podle mě nejhezčí a nejvyváženější BMW, jízdně předčí většinu všeho z té doby, prostorem tak akorát, ale stejně, hlavní je ten zážitek z jízdy. Zkusil jsem ji na pár km a od té doby na ni myslím. Zbytek modelů snad krom nové dvojky mě zase tak moc neoslovuje a E36 je stará, jakkoli výborná.
22. 8. 2014 18:55
bla bla
kolko toho kadeco skumali?staci si pozriet cs. tyzdenik z 50.60 rokov ako si predstavovali blizku buducnost.vrazit napr do priusu vysiu cenu a setrit potom na spotrebe a vyde mi to narovnako ak najazdim vela km ked nie smola..
teda jedina moznost je ze to upravi legislativa potom sa treba pytat teda ak zabrzim eko slobodu pohybu budu financie na vyvoj? ako dopadne potom konkurencioschopnost eu trhu ked jediny kto tu robi obmedzenia je eu?? kedze elektriny bude nedostatok bude drahsia alebo lpg vodik atd..alebo uvalena spotrebna dan..vsetko to bude rovnako..lacny alternativny pohon bude tak par rokov ako volakedy benzin nafta a potom srkt...to iste ako cane lpg na sk...dokedy bude jeho znizena dan???
co chcu mladi?keby tu benzin stal tolko ako v usa? ja teraz pod 2.0 ani nepozrem pre strednu a nizsiu strednu triedu aut a ak by stal benzin dizel 90 centov rad by som sa vozil a la amerika V8
22. 8. 2014 16:01
Re: Uplne normalny trend
Skor sa stane to, ze za 5 rokov nebude das Gesichtbuch >:D >:D >:D >:D