Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Aquaplaning motocyklu aneb krůček od těžké nehody

Jan Mička
Diskuze (5)
Aquaplaning je jev, který dokáže potrápit řidiče dvoustopých strojů, natož motocyklů.

S jistotou se tedy dá usoudit, že měl řidič motocyklu Kawasaki obrovské štěstí. Jede v dešti, možné problémy se ztrátou stability či trakce mohl očekávat. Příval vody, který se najednou objevil pod jeho koly, by ale čekal jen málokdo. Těžko posoudit, jak by řidič dopadl, kdyby nápor neustál a spadl ze stroje. Zachoval ale chladnou hlavu a k nehodě naštěstí nedošlo, za což si rozhodně zaslouží velký obdiv.

Jan Mička
Diskuze (5)
13. 1. 2014 00:39
Nesmysl,
kdyby dostal aquaplaning tak by lehnul na bok a hezky se vykoupal. Ale on neměl problém, protože klenutá motocyklová pneumatika je vůči aquaplaningu mnohem odolnější než placaté salámy na autě. Takže nadpis je nesmyslný.
Párkrát jsem se dostal do průtrže mračen kdy na silnici bylo místy podobně vody, všude potoky vody s pískem a hlínou. Bylo to celkem v pohodě, akorát voda od předního kola neomylně končila přesně v botech...
Avatar - Hotwire
12. 1. 2014 12:32
Re: Aquaplaning
To ano, ja len reagujem na trocha nestastne zvoleny nadpis clanku, cakal som nejaky smyk vo velkej rychlosti a vodica co ledva vyviazne zivy, a ono to je vlastne uplne inak. :*)
12. 1. 2014 11:56
Trakce vs grip
Určitě je potřeba rozlišovat mezi gripem a trakcí. Protože ke ztrátě trakce za téhle situace určitě nemohlo dojít.

Jinak na dobrých pneumatikách, jde dneska i na vodě předvádět kousky, na které bych si já osobně určitě netroufl >:D [odkaz]

Navíc při ztrátě přilnavosti přední pneumatiky při brždění dojde vlivem sil k natočení řídítek ke straně a potom pádu. [odkaz] Takže při téhle krizovce ke ztrátě přilnavosti nedošlo, i když k tomu určitě nebylo vůbec daleko.

Ale za zvládnutí :yes: :yes: :yes:
Avatar - CHerokee
12. 1. 2014 11:51
Re: Aquaplaning
Měl trochu štěstí a udělal to spávně. Držel mašinu v přímém směru a brzdil motorem.
Avatar - Hotwire
12. 1. 2014 11:41
Aquaplaning
Ja tam ziadny aquaplaning nevidim. :-O Proste len presiel cez velku mlaku.