Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Aston Martin CC100 má opravdu krásný zvuk

Aleš Jungmann
Diskuze (1)
Exkluzivní vůz CC100 vznikl ke kulatému jubileu značky, které oslavuje i krásným zvukem - poslechnout si šestilitrový dvanáctiválec určitě stojí zato!

Exkluzivní vůz CC100 vznikl ke kulatému jubileu. Jeho tvar byl inspirován speciálem DBR1/300, nejúspěšnějším závodním automobilem značky. Aston Martin s ním zvítězil v legendárním vytrvalostním klání v Le Mans v roce 1959.

CC100 je roadster, či spíše speedster s retro prvky včetně kožených pásů, dva pasažéři v něm sedí odděleně. Z moderních vozů nejvíce připomíná Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss, který byl vzpomínkou na vítězství trojcípé hvězdy v Mille Miglia 1955 (posádka Moss/Jenkinson). Aston zatím existuje údajně v jediném exempláři, automobilka existenci druhého, o kterém se spekulovalo, nepotvrdila.

Speedster 4,5 m dlouhý a se zrcátky zhruba 2 m široký vznikl během šesti měsíců v centrále v Gaydonu. Jeho vývoj vedli David King, Marek Reichman a Miles Nurnberger. Nejen díky karbonové karoserii váží pod 1200 kg a pod dlouhatánskou přední kapotou trůní nepřeplňovaný vidlicový dvanáctiválec typu AM11 s objemem 6,0 l, jehož výkon výrobce oficiálně neudal. Šestistupňová sekvenční převodovka s řazením pádly pod volantem umožňuje bolidu v britské závodní zelené se žlutými pruhy a logickým startovním číslem 100 sprintovat z klidu na stovku během zhruba 4 sekund. Střela se dostane až ke 290 km/h, než zasáhne omezovač. A, mimoto, má také neobyčejně krásný zvuk!

Aleš Jungmann
Diskuze (1)