Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: BMW M5 vs. Mercedes-Benz E 63 AMG, aneb kdo má lepší zvuk?

David Bureš
Diskuze (13)
Oba rychlé prémiové modely používají vidlicové osmiválce. Oba také mají velice hutný zvuk.

Výběr toho lepšího mezi dvěma vozy mohou ovlivnit různé měřitelné parametry (například cena, objem zavazadelníku, výkon), ale také naprosto subjektivní dojmy (design, jízdní vlastnosti). Přiložené video srovnává ty subjektivní parametry, jmenovitě zvuk výfuku. Proti sobě se v tomto duelu postavili dva přímí konkurenti – BMW M5 na jedné straně a Mercedes-Benz E 63 AMG na té druhé.

M5 je poháněno osmiválcem o objemu 4395 cm3 přeplňovaným turbodmychadlem typu twin-scroll. Exemplář z videa disponuje příplatkovým paketem Competition, který mimo jiné zvyšuje výkon motoru o 15 koní na 575 koní (423 kW). O přenos točivého momentu 680 N.m na zadní kola se stará sedmistupňová dvouspojková převodovka. Výfukový systém v daném autě dodala firma Akrapovič.

Také E 63 AMG je poháněno osmiválcem, v tomto případě však má dvě turbodmychadla a objem 5461 cm3. I v případě modelu z Affalterbachu se prezentuje silnější provedení. Jedná se totiž o verzi E 63 AMG 4Matic S, což znamená výkon 430 kW (nárůst o 20 kW), točivý moment 800 N.m (+80 N.m) a pohon všech kol. Motor v tomto autě spolupracuje se sedmistupňovým automatem.

Je nám jasné, že o tom lepším nerozhoduje jen jeho výfuk. V tomto případě se však zaměřme jen na toto měřítko, který z těchto osmiválcových vozů má v otázce zvuku podle vás navrch? Hlasujte v anketě pod článkem a zdůvodněte váš názor v diskuzi.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - Deathstar
18. 3. 2014 11:39
Porovnání
Zvuk a jeho obliba je subjektivní měřítko. Mercedes E 63 S zní trochu jak muscle car,hodně duní, respekt za to, že se takhle projevuje i při přítomnosti turba. BMW s touto specifikací zní pro mé uši o něco lépe,méně dunivě. To říkám jako fanda MB.

Ale jelikož má Bávo příplatkový výfuk za 8000 eur, nevím jestli je to srovnání fér.."Základní" M5 totiž zní o dost méně výrazně, kdežto "základní" E63 s nižším výkonem zní stejně jako verze S..

Zajímavé by bylo tak srovnání zevnitř ,BMW má šidítko,které pouští zvuk v reprákách ,MB si vystačí z mechanikou výfuku a zvukem motoru

Nejlepší zvuk od Mercedesu obecně pro mě má SLS/C63, s atmosférou 6.2 litru. Neduní tolik jako biturbo E63,víc chraplá a štěká a je vyváženější.
U BMW obecně vede zvuk atmosferické V10 z minulé M5/M6
18. 3. 2014 11:24
Zvuk?
Gratuluji každému, kdo má v garáži jedno z těchto aut :-)
Avatar - Petrolhead_CZ
18. 3. 2014 11:16
Kdo má lepší zvuk? Maserati!
Nejlepší zvuk má v týhle kategorii stejně s velkým náskokem Maserati...potom následuje Jaguar, který je oproti AMG takový šťavnatější, chraplavější a prskavější. BMW vyluzuje umělý nemastný neslaný pazvuk.

Mase v týhle třídě drtivě vede: [odkaz]

XFR-S: [odkaz]
Avatar - Petrolhead_CZ
18. 3. 2014 11:06
Re: AMG
V týhle kategorii ''basově'' znějících aut má bezkonkurenční zvuk Jaguar...AMG zní výborně, ale je oproti Jagu takové ploché, ne tak šťavnaté, chraplavé a prskající.
18. 3. 2014 09:59
...
Osobne mám radšej tenor ako baryton. Mercedes mi pripomína Messerschmitt, BMW znie pre mňa lepšie, ale ani jeden sa nevyrovná zvuku Maserati (nechajme bokom Ferrari). Viem, porovnávam motory s turbom a bez turba, ale nedalo mi to. Mojim ušiam najlepšie znie taliansky tenor.