Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ferrari 458 Italia v lakovně

David Bureš
Diskuze (0)
Lak použitý na Ferrari 458 Italia váží zhruba 5 kilogramů.

A

utomobilka Ferrari zveřejnila video ukazující průběh lakování svého osmiválcového supersportu 58 Italia. Celým procesem diváky provede Antonio Ghini, šéfredaktor oficiálního magazínu Ferrari, který v průběhu videa pohovoří s několika zaměstnanci lakovny, kde jsou vedle vozů Ferrari lakovány taktéž automobily značky Maserati.

Celý proces je z větší části zautomatizovaný a kontrolovaný počítači, díky čemuž je sníženo riziko lidských chyb.

V první fázi je na karoserii nanesen ochranný antikorozní nátěr, předtím je však karoserie vyčištěna a odmaštěna, rovněž jsou odstraněny sedimenty, vzniklé při její výrobě. Následně jsou všechny spoje hermeticky uzavřeny, aby se do nich nedostala voda a vzduch.

Vrstva z PVC na vnitřku karoserie chrání předchozí nátěr před kamínky. PVC je poté během 24 minut při teplotě 140 °C zakonzervováno.

Před nanášením samotného laku je z karoserie pomocí vysokého tlaku a kartáčů z peří ptáka emu odstraněn prach a další nečistoty. Peří z emu může plochu čistit i v elektrostaticky nabitém prostředí.

Samotný lak je nanášen jak ručně, tak roboty. Lidé lakují vnitřní části karoserie, zatímco roboti ty vnější. Použitý lak je na bázi vody, aby méně znečišťoval životní prostředí.

Poté je lak při 100 °C usušen, zároveň se z něj přitom odpaří voda. Aby se lak během deště nesmyl, je na něj nanesen další, bezbarvý nátěr, který ho chrání.

Lak, který je během celého procesu na Ferrari 458 Italia nanesen, váží zhruba 5 kg.

Maranellská automobilka Ferrari postupně odhaluje zákulisí výroby svého supersportu 458 Italia. V minulých týdnech již zveřejnila video z výroby 4,5litové atmosférické V8 o výkonu 425 kW při 9000 min-1 a montáže hliníkové karoserie, která na rozdíl od ostatních procesů probíhá v Modeně v továrně firmy Alcoa.

David Bureš
Diskuze (0)