Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ford Mustang dostane speciální kolenní airbag spolujezdce

David Bureš
Diskuze (9)
Nová generace Fordu Mustang bude standardně dodávána s osmi airbagy. Novinkou bude kolenní airbag spolujezdce.

Automobilky se nadále snaží zvýšit bezpečnost svých automobilů. V této oblasti hrají prim také airbagy. Ford nyní představuje nově řešený kolenní airbag spolujezdce, který se poprvé objeví v novém Mustangu.

Nový nafukovací vak chrání kolena spolujezdce podobně jako kolenní airbag řidiče, který už je ve vozech nabízen delší dobu. Rozdíl však najdeme v použité technice, v souvislosti s touto novinkou si Ford nechal zaregistrovat 15 patentů.

Kolenní airbag spolujezdce je v Mustangu integrován do víka schránky před spolujezdcem. Na rozdíl od konvenčních nafukovacích vaků však není vyroben z tkaniny, ale z poddajného plastového měchýře. Ten se nachází mezi vnějším a vnitřním panelu víka schránky.

Jakmile senzory auta rozeznají náraz, měchýř se automaticky nafoukne pomocí hustilky. Víko odkládacího prostoru se díky tomu posune směrem k nohám pasažéra, čímž končetiny odpruží. Nohy spolujezdce díky tomu nenarazí tvrdě do palubní desky.

Tento vak se nerozpíná tak daleko jako konvenční airbagy, díky tomu pro jeho nafouknutí není třeba tak vysoký tlak vzduchu. Výsledkem je, že systém daného airbagu je o 65 % lehčí než u běžného kolenního airbagu.

Hustilka je navíc o 75 procent menší, díky čemuž tento airbag nepotřebuje tolik prostoru. Díky tomu bylo možné posunout palubní desku v novém Mustangu blíže čelnímu oknu, což vytvořilo více místa pro spolujezdce.

Zatímco odcházející Mustang nabízí pouze čtyři airbagy, nástupce jich bude mít dvakrát více. Vedle kolenního airbagu spolujezdce bude šestá generace Mustangu disponovat předními a bočními airbagy, kolenním airbagem řidiče a hlavovými airbagy. Osm nafukovacích vaků dostane fastback i kabriolet.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - twistedTSD
23. 6. 2014 18:28
Re: Kam sa to uberáme...
Stále nějak nerozumím tvému uvažování...Čím více pytlů v autě mám, tím lépe, zejména pro mé blízké. Člověk nikdy neví. A ani za kolenní bych se opravdu nestyděl.

Ano, hmotnost značně narostla. Ale snad nemusím ani vysvětlovat, o kolik se zvýšila šance na přežití (či dokonce absenci jakýchkoli větších zranění) oproti vozům před 30 lety.
22. 6. 2014 20:50
Re: Kam sa to uberáme...
Že existuje.
22. 6. 2014 20:49
Re: Kam sa to uberáme...
Nekládol by som všetku zodpovednosť na plecia automobiliek. Chorá je predovšetkým legislatíva, úradníci chrlia nové a nové predpisy a požiadavky bez toho, aby nad tým rozumne uvažovali, alebo vôbec rozumeli, a my im to trpíme.
Automobilka bude radšej, ak bude môcť vyrábať autá s menšími nákladmi zákazník ich bude radšej a častejše meniť, lebo na to bude mať. A bude rovnako rada, ak v jej aute zákazník prežije vďaka rozumným dopravným predpisom a legislatíve. Taký kolenná airbag pre spolujazdca o prežití či neprežití ťažko bude rozhodovať. A týka sa to viacerých ďalších nezmyslov, ktoré sa do áut montujú. Za posledných 30rokov autá aj narástli, ale aj riadne stlstli, zhruba o 40-50%, a to je teda riadny nášup.
Avatar - S8
22. 6. 2014 20:25
Re: Kam sa to uberáme...
To je bohužel pravda, ale automobilky řeší to, že zákazník, který zničí auto ale přežije si koupí auto nové, a to je ten důvod se tím zabývat.
Avatar - twistedTSD
22. 6. 2014 12:11
Re: Kam sa to uberáme...
Co je špatného na monstru s 12 pytli?