Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mercedes-Benz SLS AMG Black Series se rodí z hlíny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nejnovější zástupce Black Series je sice výjimečným strojem, ale stejně jako všechna ostatní osobní auta si i on v rámci svého zrodu prošel fází hliněného modelu.

Počítače sice usnadňují a urychlují práci konstruktérům i designérům, ale některé osvědčené postupy prozatím stále nahradit neumí. Pro ověření toho jak bude vypadat vůz ve skutečné velikosti stále velmi dobře slouží hliněné modely.

Mercedes-Benz v krátkém videu odhaluje vznik hliněného SLS AMG Black Series. Ve zrychlených záběrech je zachyceno doladění detailů na karoserii i finální povrchová úprava a konečná podoba hotové modelu. Otázkou zůstává, jak tento model skončil a jistou nápovědou může být video nabízející pohled na demontáž hliněného Jaguaru XF.

Psali jsme: Mercedes SLS Black Series: 464 kW a 8000 otáček

Mercedes-Benz SLS AMG Black Series představuje odlehčenou a posílenou verzi výchozího modelu, jejíž pohon má na starosti atmosférický 6,2litrový vidlicový osmiválec naladěný na výkon 464 kW. Motor je možné točit až k 8000 otáčkám, kvůli čemuž byla obětována část točivého momentu. Ten klesl z 648 Nm na 635 Nm. Agregát spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Nezvedal se ale pouze výkon, také se odlehčovalo. Oproti dosud vrcholné variantě SLS AMG GT se podařilo shodit 70 kilogramů. Pohotovostní hmotnost SLS AMG Black Series tedy činí 1.550 kilogramů.

Black Series zrychlí z 0-100 km/h za 3,6 sekundy a jede maximální rychlostí 315 km/h. Nejvyšší rychlost proti výchozí variantě klesla kvůli aerodynamickým prvkům zvyšujícím přítlak auta. O zpětné zastavení se starají karbon-keramické brzdy s rozměry 402 x 39 milimetrů vpředu a 360 x 32 milimetrů vzadu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)