Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Honda Civic Type R vs. VW Golf GTI Clubsport – test rychlosti a přetížení

David Bureš
Diskuze (38)
Postavili jsme proti sobě dva ostré hatchbacky, abychom zjistili, který je rychlejší ve sprintu a který lépe sedí v zatáčkách.

Video se připravuje ...

Již tento pátek, na Auto.cz již tradiční den srovnávacích testů, se můžete těšit na další srovnání hot hatchů. A tentokrát jsme proti sobě postavili opravdu ostré zboží, Volkswagen Golf GTI Clubsport vyzval na souboj Hondu Civic Type R. Tenhle duel bude hodně rychlý a hodně červený.

Hot hatche musí být nejen rychlé v přímce, ale také perfektně sedět v oblouku, a tak jsme si pro Type R a Clubsport připravili dvě zkoušky. Nejprve vyzkoušíme, jakého bočního přetížení s oběma hatchbacky dosáhneme v oblouku, a poté je proti sobě postavíme i ve sprintu.

Oba vozy jsou sice vybaveny ukazatelem bočního přetížení, tuto disciplínu jsme ale raději měřili pomocí nezávislého měřiče, Racelogicu, který hodnoty také ukládá. Po instalaci měřicí techniky jsme vybrali tu nejširší zatáčku na letišti v Mnichově Hradišti a následně ji projížděli s oběma vozy kolem dokola, abychom dosáhli co nejvyšší rychlosti a spolu s tím i co nejvyššího bočního přetížení.

V tomto ohledu musíme zdůraznit, že hondu omezovaly poněkud sjeté pneumatiky. Naopak golf měl jasnou výhodu v lepivých michelinkách primárně určených pro jízdu na okruhu, díky kterým opravdu perfektně držel stopu.

Druhý test byl tradičním sprinterským duelem. Abychom minimalizovali vliv řidiče, jeli jsme dvakrát, pokaždé s jiným autem. Výsledek byl v první jízdě jednoznačný, v té druhé sice už těsnější, přesto byl ale vítěz jasný. A to překvapivě ten, který je podle udávaných technických parametrů při zrychlení z 0-100 km/h pomalejší

Kdo bude definitivním vítězem v našem srovnávacím testu, zjistíte už tento pátek. Do té doby nám můžete v diskuzi pod článkem dát vědět, zda je vaším favoritem konzervativně laděný a velice univerzální Volkswagen Golf GTI Clubsport, nebo naopak excentrická a výtečně jezdící Honda Civic Type R.

David Bureš
Diskuze (38)
Avatar - AnGeor
12. 7. 2016 18:44
...
[odkaz]
Avatar - praděda7
8. 7. 2016 14:13
Re: Test
Úplně asi ne......ale hodně blízko... ;-)
Avatar - Stewee
8. 7. 2016 12:42
test
Pri prvom pokuse v šprinte je zjavné, že Honda vyštartovala neskôr ako VW, takže toto sa nemalo brať vôbec v úvahu. Taktiež ten úsek na ktorom to merali bol asi zámerne tak krátky, aby nebolo vidieť, ako VW dochádza dych na dlhšiu trať. Ak takéto meranie sa bude uplatňovať v celom teste, je jasne, že tie výsledky budú slúžiť tak maximálne pre vwfilov a týchto burešovcov na pohonenie a tam to konči, je to na smiech... chápem pokyn réžie, že VW musí vyhrať, resp. neprehrať s hanbou. Takže výsledok je viac než jasný!
Avatar - white label
8. 7. 2016 12:08
Re: Pneu
Jo, tohle je na sport maxxech. Protože novinářské auto, kde původní obutí vydrží jenom chvíli, Bůh ví kolikátá sada pneu už na tom je. ;-)
Avatar - Emel
8. 7. 2016 09:42
Re: Test
Úplně asi ne, ty Cup2 jsou fakt jen s takovým symbolickým vzorkem, Dunlopy jsou normálnější gumy.