Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak Japonci vyslovují své automobilové značky

Michal Fokt
Diskuze (127)
Zajímá vás, jak zní správná výslovnost japonských automobilových značek? Tohle video přináší odpověď.

Jakmile začne nějaká automobilka působit na zahraničním trhu, musí počítat s tím, že si její jméno tamní obyvatelstvo přizpůsobí svým zvyklostem a pokoušet se je od základu přeučovat může působit poněkud komicky (zdravím do "hjondé"). Pak jsou ovšem i případy, kdy se vžije výslovnost, nemající nic společného se zemí vzniku, ani s místními zvyklostmi a zasloužilo by si to nápravu. Kde se asi vzalo z noblesního Dacia to ohavné "dáčia"? Říkáme snad "čikán", "čibule" nebo "peničilin"?

A potkali jste už u nás někoho, kdo znal správnou výslovnost Caterhamu? Naštěstí v případě japonských automobilek nemusíme být za hotentoty. Jak předvádí sympatická domorodkyně na tomto videu, japonská výslovnost se příliš neliší od jejího přepisu do latinky, i když drobné odlišnosti se pochopitelně vyskytují. Mnohem zajímavější by ovšem bylo slyšet v japonštině jména zahraničních automobilek. Třeba to někoho napadne příště. :)

Michal Fokt
Diskuze (127)
Avatar - white label
30. 9. 2014 00:42
Re: zalezi od narodnosti a vyslovnosti
SZ
Avatar - white label
30. 9. 2014 00:40
Re: Překvapení
Zkus na chvíli zapojit mozek. Je úplně! jedno, co rokyta následně napsal, podstatné je, že v době kdy si psal reakci na jeho údajnou adoraci tohoto článku, k ničemu takovému z jeho strany nedošlo ani náznakem. Jediný o kom/čem do té doby tady něco napsal byl tvůj nick.
Ke tvým dalším urážkám - ubohý člověk se bez ubohých urážek evidentně neobejde.
29. 9. 2014 23:14
Re: zalezi od narodnosti a vyslovnosti
V tomhle s tebou nesouhlasím. Že zkoumají jiné výslovnosti, je nedělá správnými. Správná je přeci ta, kterou si určí.
29. 9. 2014 21:06
Re: zalezi od narodnosti a vyslovnosti
Ani nemecká výslovnosť mena, hoci označuje nemecké auto, ale vzniklo napríklad z dvoch hebrejských slov, nemusí byť správna. Jej správnosť, vzhľadom na to, že tieto mená sú často umelými slovami z rôznych jazykov, jak som naznačil vyššie, možno niekedy ani nie je možné určiť. Preto sú správne výslovnosti asi vo všetkých jazykoch, ktorých sa to týka, a preto sa ten výskum robí. Aby zvolené meno znelo za každých okolností tak, ako chcú aby znelo, aby vzbudzovalo správne pocity alebo predstavy. Nie vždy sa to ale podarí.
Preto si budem naďalej stáť za svojím. Aj keď nemusím mať pravdu, alebo pravdu v každom prípade.
29. 9. 2014 11:08
Re: zalezi od narodnosti a vyslovnosti
Mně spíš přišlo, že si lidé dělají srandu ze snahy samotné, než že by kritizovali správnou výslovnost. Ale možná jsi viděl něco, co já ne.