Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jay Leno si vyzkoušel armádní vznášedlo s výkonem 20.000 koní

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Hvězda The Tonight Show a vášnivý motorista Jay Leno ve své vlastním pořadu Jay Leno’s Garage představil a vyzkoušel řadu výjimečných strojů, ale doposud všechny překonává LCAC.

Za zkratkou LCAC (Landing Craft Air Cushion) se totiž ukrývá americké vojenské výsadkové vznášedlo, které může dopravit poměrně vysokou rychlostí až 75 tun nákladu téměř kamkoliv, protože se může pohybovat po souši i po vodě.

Vývoj LCAC byl zahájen v sedmdesátých letech dvacátého století a první exemplář od Bell Aerospace byl americkému námořnictvu dodán roku 1984. Následně byla schválena výroba dalších exemplářů, která se rozběhla v roce 1987. V současnosti pak americké námořnictvo využívá celkem 91 těchto strojů.

LCAC, jehož řízení si mohl Jay Leno vyzkoušet, je vybaven čtyřmi plynovými turbínami Allied-Signal TF-40B, disponujícími celkovým výkonem 20.000 koní (14.717 kW), z nichž je jedna polovina využita k vytvoření vzduchového polštáře, zatímco druhá zajišťuje pohyb a umožňuje 26,4 m dlouhému a 14,3 m širokému vznášedlu dosahovat rychlosti 74 km/h při plném zatížení. Maximální rychlost stroje nesoucího pouze pětičlennou posádku může být ovšem až 130 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
9. 12. 2016 23:04
to je takova detska hracka
proti tomuhle [odkaz]