Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lamborghini Gallardo GT3 se proletělo na Slovakia Ringu

David Bureš
Diskuze (14)
Malý přítlak může znamenat velké problémy. Přiložené video je toho důkazem.

Jezdec rakouské stáje Grasser Racing Team zažil během jízdy na slovenském okruhu Slovakia Ring hrůzostrašnou situaci. Jeho závodní Lamborghini Gallardo GT3 se totiž náhle vzneslo do vzduchu.

Viníkem situace byl nízký přítlak. Gallardo GT3 se dostalo do vzduchu na jednom z horizontů v době, kdy uhánělo rychlostí 260 km/h. Auto se naštěstí po chvíli hned vrátilo na zem, jezdci se tak nic nestalo, ani samotné Lamborghini nebylo vážně zničeno.

Závodní Gallardo GT3 vychází ze sériového Gallarda LP560-4, nemá však pohon všech kol, navíc výkon 5,2litrového desetiválce byl zvýšen na více než 441 kW (600 koní).

O vývoj auta se postarala německá společnosti Reiter Engineering, která několik let připravovala vozy Lamborghini pro závodní účely. Od letošního roku si závodní speciální vyvíjí sama italská automobilka, Reiter Engineering však zůstává jejím partnerem.

Létající závodní speciály nejsou až tak neobvyklým jevem. Známá je loňská nehoda Anthonyho Davidsona na 24hodinovém závodu v Le Mans. Na stejném okruhu se do vzduchu v roce 1999 vznesl i Mercedes-Benz CLR.

David Bureš
Diskuze (14)
Avatar - PeterLuk
18. 8. 2013 22:05
Re: Co je Slovakiaring a kde to je?
Slovenský okruh v Orechovej potôni, dnes sa tam šlo GT1 (a Loebovi horel Mclaren). Civilné autá tam môžu ísť, viz ich stránka.

Ak to teda nemyslíš ironicky >:-[]
22. 7. 2013 23:21
:)
;-)
Avatar - Kolouš
21. 7. 2013 21:12
Re: Klapky
az jednou uslysis pilota jak rika "spojlery", tak ver, ze mluvi o brzdicich klapkach, nebo-li rusicich vztlaku. No a az bude mluvit o "klapkach", tak ver ze bude myslet klapky vztlakove
20. 7. 2013 22:12
autore autore...
Viníkem nebyl malý přítlak, ale jezdecká chyba samozřejmě.
Kdyby měl vůz malý přítlak, tak se vznese už na rovince. Na horizontu to prostě přehnal pilot s rychlostí a vůz se nedzvedl, tím pádem se zakrytovaný spodek vozu stal křídlem, nic nepochopitelného.

Přes tento horizont jsem jel mnohokrát, ale nikdy by mě nenapadlo jet přes něj s plným.
20. 7. 2013 11:32
Re: Klapky
něco na způsob klapek v NASCAR, akorát tam to je hodně jednoduchej, ale účinej systém.... :-!