Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lamborghini Huracán představuje svoji moderní techniku

David Bureš
Diskuze (0)
Nástupce Gallarda je podle Lamborghini jako stroj času, jen o něco rychlejší. Pomáhá mu k tomu vyspělá technika.

Lamborghini Huracán LP 610-4 sice debutovalo již na jaře v Ženevě, teprve až nyní vozy míří do showroomů. Z toho důvodu se italská automobilka snaží připomenout, jakými prvky nové babylambo disponuje. Ve srovnání s předchůdcem, modelem Gallardo je technika Huracánu výrazně modernější.

Karoserie Huracánu vychází z předchozího modelu, což je patrné například na jejím bočním profilu. Rozdílem je však doplnění hliníkových prvků o karbonové díly, z karbonu je například přepážka za kabinou nebo tunel převodovky. Suchá hmotnost Huracánu činí 1.422 kg, což je kvůli použití těžké dvouspojkové převodovky o 12 kg více než u Gallarda LP 560-4.

Obě nápravy Huracánu jsou hliníkové. Podobně jako u Gallarda je možné si připlatit si pneumatické zvedání přední nápravy pro snadnější překonávání nástrah na silnicích, jako jsou zpomalovací pruhy. Příď vozu se v případě Huracánu zvedne o 45 milimetrů.

Novinkou jsou magneto-reologické tlumiče známé z Audi R8. Ty rychleji reagují na povrch vozovky a pomáhají tak zlepšit jízdní vlastnosti automobilu. Řízení je elektromechanické, nabídka příplatkové výbavy zahrnuje řízení s proměnlivým účinkem s různými nastaveními. O bezpečné zastavení se starají karbon-keramické brzdy.

V útrobách vozu tak jako u předchůdce pracuje atmosférický desetiválec o objemu 5,2 litru. Novinkou je kombinace systému přímého a nepřímého vstřikování. V případě Huracánu motor dává výkon 449 kW (610 koní) a točivý moment 560 N.m, proti Gallardu LP 560-4 se jedná o nárůst 50 koní a 20 N.m. Motor je kombinován se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou s obchodním označením Lamborghini Doppia Frizione.

Jak je v dnešním světě Lamborghini zvykem, točivý moment agregátu Huracánu je posílán na všechna čtyři kola. V základním nastavení je 70 procent točivého momentu posíláno na zadní nápravu a 30 procent na přední. Dopředu je možné poslat maximálně 50 procent točivého momentu, zatímco dozadu je možné poslat všechen.

Při pohledu do interiéru zaujme vedle 12,3palcového TFT displeje, který nahradil analogové budíky, také přepínač v dolní části volantu. Lamborghini jej nazývá Anima, jeho úkolem je přepínat mezi třemi nastaveními – Corsa (okruh), Sport a Strada (strada). Jednotlivé režimy upravují nastavení převodovky, variabilního řízení, systému pohonu všech kol či stabilizačního systému.

Novinku najdeme také ve světlometech. Hlavní světlomety jsou totiž kompletně tvořeny diodami. Diody pro denní svícení tvoří efektivní dvojici písmen ypsilon, což je motiv spojující poslední modely značky.

David Bureš
Diskuze (0)