Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ovládání gesty v BMW 7. Test Míšou!

Martin Machala
Diskuze (94)
Ve srovnávacím testu nového BMW 7 s Mercedesem třídy S jsem zapomněl otestovat jeden z velmi diskutovaných novátorských systémů mnichovské luxusní limuzíny – ovládání gesty. Zde je náprava. A nebudu testovat sám!

Video se připravuje ...

Nová sedmička toho umí opravdu hodně, v technologické záplavě se nejeden ztratí. Včetně mě. Přinášíme tedy slíbený test zařízení, které má být automobilovou budoucností. Vždyť koncept ovládání gesty nedávno představil i Volkswagen. V Golfu…

A abychom novinku pořádně proklepli, přizvali jsme také Míšu, studentku Akademie žurnalistiky a nových médií. Auta má ráda, v nejnovějších trendech ovládání pomocí dotyku (mobil, tablet…) se přirozeně vyzná, vždyť je jí dvacet. Gesta však samozřejmě ještě nezkusila. A mě zajímalo, jestli je nový systém natolik intuitivní, aby se dal používat i bez předchozího proškolení.

Ještě k samotné novince. Zatím toho tedy moc neumí, nejrůznějším mácháním pod vnitřním zpětným zrcátkem (v něm je umístěna kamera, která gesta snímá) jsme s Míšou jen zvedali, případně odmítali telefon, a pak už jen ovládali hlasitost rádia. Je ale fakt, že systém funguje spolehlivě, gesto nemusí být jak podle šablony, kamera se zorientuje i v případě méně precizního provedení. Má to však i druhou stránku věci – systém je natolik všímavý a domýšlivý, že reaguje i tehdy, když to úplně nemáte v úmyslu. To jsem takhle manželce něco živě vysvětloval, až z toho začalo řvát rádio… Opravdu!

Na citlivosti, škále gest a ovládaných funkcí tedy budou muset nejen u BMW ještě zapracovat. Zatím je to spíš taková zajímavá hračka. Ale v zásadě, proč ne. Bezpečnější by takové ovládání být koneckonců mohlo (necivíte kamsi dolů na drobná tlačítka…) a vzhledem ke zmíněné aktivitě výrobců na tomto poli, bychom se možná měli všichni začít učit základům znakové řeči! A Ozzmane, ani tento kousek bohužel neuměl sám vyparkovat.

Martin Machala
Diskuze (94)
Avatar - pelikoš
18. 1. 2016 07:36
Re: Je to "trendy"
dinosaurus...

17. 1. 2016 18:08
Mám pochybnosti.
Radšej by mohli doviesť k dokonalosti hlasové ovládanie. Namiesto točenia prstom poviem hlasitosť dvadsať a hotovo, to mi príde intuitívnejšie. Intuitívnejšie mi príde prijať alebo odmietnuť namiesto tráfania sa prstom kdesi do priestoru. Aj čo sa týka bezpečnosti, stlačenie jedného tlačidla na volante a vyslovenie slova mi príde bezpečnejšie ako dávať ruku z volantu a mávať ňou vo vyhradenom priestore, na ktorý sa ešte aj musím zamerať. Za mňa :no:
Avatar - Ada je zase tady
17. 1. 2016 07:15
Je to "trendy"
Zpeněžit se dá všechno: podle všeho úplně nejvíc trendy a zároveň nejlepší business bude vybavit auto podobnými kravinami v základě a potom nabízet za příplatek jejich demontáž. 8-s
Avatar - Individualita
16. 1. 2016 21:08
Re: Jak jsem mával rukou jako pošuk,
Přesně tak. Více žen, méně kapitol :yes:
Avatar - JirkaV8
16. 1. 2016 20:24
Re: povedená posila redakčního týmu
Baby si též vybírají, často vede černé Audi (lhostejno který model), X6 a CLS.