Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Peugeot Grip Control. Jak funguje náhražka za čtyřkolku?

Martin Machala
Diskuze (67)
Francouzská značka ve svých crossoverech pohon všech čtyř kol nepoužívá, spoléhá se výhradně na systém Grip Control. Funguje?

Video se připravuje ...

Souhlasím, že pohon všech čtyř kol není vyloženou nutností ani v kategorii crossoverů, případně SUV. Že je terénní vzhled jenom taková hra a mimo silnici se SUV těžko podívá, je jasné. A v zimě stačí pořádné zimní gumy.

Stejně tak si ale myslím, že pokud už někdo SUV nabízí, měl by zákazníkům možnost čtyřkolky alespoň nabídnout. V Peugeotu si to nemyslí a svoje křížence vybavují toliko systémem Grip Control, tedy v podstatě „jen“ jakousi rozšířenou funkci stabilizačního systému. Kolečkem si navolíte jeden z režimů (třeba zimní, případně blátivý…) a pak už jen doufáte, že to bude mít na trakci předních kol nějaký vliv.

My jsme nedoufali a rozhodli se vyzkoušet Grip Control v praxi. S Peugeotem 5008 jsme tedy vyrazili na mostecký polygon, kde jsme k testu našli ty nejpříhodnější podmínky. A pak už jenom točili kolečkem…

Martin Machala
Diskuze (67)
Avatar - Beefcake
18. 6. 2018 21:29
Re: Funguje?
To nie je uplne pravda. Prave na povrchoch ako je blato, ci piesok je dolezite, aby AWD system rozdeloval a najma davkoval vykon prave tak, ako je treba. Ani malo, ani vela. Aby ani nezastal a ani sa nezahrabal. Teraz nemam na myslis samotne pribrzdovanie kolies.
A toto nema vacsina vyrobcov zvladnute (a ani to dostatocne pribrzdovanie). Ze sa dobre 4x4 na horsich gumach (nie slickoch) zahrabe rovnako nie je takisto pravda.
18. 6. 2018 10:05
Re: Srance!!!!!
Minule som pozeral Rastov test, kde porovnaval 4 SUV so 4x4. A rozdiel bol prave v tom softwary ako pises. RAV4 prepadla prave na fakte, ze jej soft nechal prilis hrabat kolesa a nesymuloval zavierky. Naopak Forester isiel vyborne aj na pomery SUV, kde pribrzdovanim slusne nahradzal zavierky pre bezneho pouzivatela.

Peugeot ukazuje ako je to dolezite a ze software dokaze moznosti posunut dalej. V zasade neexistuje dovod, aby nieco podobne nemali vsetky zvysene 2 kolky a je to len chyba vyrobcov, ze to ignoruju.
18. 6. 2018 10:01
Re: Funguje?
Ako vravis, uplne nezmyselny test. Blato je situacia, kde su urcujuce gumy a ich dezen. Samozrejme 4x4 pomoze, ale na zlych gumach sa zahrabe uplne rovnako. A sucasne ak by sa mierne rozbehol prejde to uplne v klude.

Ak ma nieco zmysel, tak priame porovnanie so 4x4, idealne na rovnakych gumach nech je vidno o kolko je to lepsie a kde uz predokolka neprejde.
Alebo dat 4 kolku na lacne gumy a ukazat, ze pripojitelna naprava sama o sebe nie je zazrak. Len predsa nie su to offroady a nema to ani redukciu ani uzavierky...

Rastov test je priklad ako to robit, tak aby sa divak aj nieco dozvedel.
Avatar - Beefcake
17. 6. 2018 22:09
Re: Přínos AWD
Ide skor o to, ze slusnejsia 4x4 ma (vzadu) aj slusnejsi podvozok a to na tych rozbitych cestach rozhoduje (pokial nie je problem s trakciou).
Avatar - Blue Sun
17. 6. 2018 21:42
Re: Přínos AWD
A je to o přínosu 4x4 nebo o tvém pocitu v hlavě, kdy si myslíš, že 4x4 je lepší? Zrovna na rozbitých okreskách je nejdůležitější boční adheze, která je u obou koncepcí stejná.