Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Testujeme dieselgateovou Škodu Octavia. Co v praxi přináší úprava 1.6 TDI?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (71)
Zatímco u turbodieselu 2.0 TDI stačila kvůli kauze Dieselgate jen úprava softwaru, změny u 1.6 TDI si vyžádaly i montáž usměrňovače vzduchu. Zjišťovali jsme, co v praxi přináší.

Video se připravuje ...

Majitelům dvojkové Škody Octavia s motorem 1.6 TDI začaly v průběhu prázdnin chodit zvací dopisy k servisní akci zaměřené na snížení reálných emisí oxidů dusíku. Jelikož servisní zásah způsobený kauzou Dieselgate není povinný, zjišťovali jsme, zda má smysl ho provádět, nebo se mu vyhnout.

Na rozdíl od motoru 2.0 TDI si totiž servisní zásah u 1.6 TDI nevyžádal jen přenastavení softwaru, ale také instalaci usměrňovače do sání, který má zpřesnit měření hmotnosti nasávaného vzduchu. Podle výrobce má taková úprava snížit emise oxidů dusíku v reálném provozu, aniž by byla nějak negativně ovlivněna spotřeba paliva, výkon motoru nebo akustické vlastnosti vozidla. Jelikož snížení emisí oxidů dusíku bez dalších následků není tak jednoduché, nebyli jsme si takovým prohlášením jisti, a tak jsme v praxi ověřovali, zda platí, co výrobce prohlašuje.

K tomu posloužila Škoda Octavia s 1.6 TDI z roku 2011 s najetými 108.252 kilometry a kompletní servisní historií, jejíž motor jsme pečlivě otestovali jak před servisním zásahem, tak po něm. Jak test vozu probíhal, zjistíte v přiloženém videu. Již tuto neděli v 8:00 pak zveřejníme kompletní test auta včetně detailní analýzy naměřených dat před a po úpravě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (71)
Avatar - žlababa
18. 9. 2017 15:54
tak nějak jim nevěřím
kdyby bylo dosažení emisních limitů tak jednoduché, a bez vlivu na spotřebu, výkon a životnost, tak by přece vůbec nemuseli podvádět.
18. 9. 2017 08:27
Re: Pan redaktor
Vám se nikdy nestalo že jste byl někdy o něčem skálopevně přesvědčen že to je nějak a ono to nakonec bylo jinak?
17. 9. 2017 20:43
Re: hm...
to chces rict, ze auto, který nemá DPF legalne je mensi katastrofa nez auto, který ma DPF vyriznutej ??
17. 9. 2017 19:11
Re: hm...
DPF nemá nič spoločn
17. 9. 2017 19:10
Re: hm...
EU5 dízel ho istotne mal ;) takže nepredpokladám, že by ho táto 1,6 tdi nemala.