Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video z IAA 2011: Rozhovor s šéfem Rolls-Royce

David Bureš
Diskuze (0)
Čína se již brzy stane největším trhem pro značku Rolls-Royce.

Šéf automobilky Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös se na probíhajícím autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem rozhovořil o současné situaci této firmy. Rolls-Royce zatím nezaznamenal propad prodejů v důsledku zpomalování růstu asijských trhů.

Počet oficiálních čínských dealerů Rolls-Royce má vzrůst z 8 na 11, díky čemuž bude mít automobilka v Číně nejvíce svých zástoupení hned po USA. V blízké době se nejlidnatější země stane největším odbytištěm aut této britské luxusní značky.

Německo je pro britskou automobilku nejrychleji rostoucím evropských trhem, za první polovinu letošního roku Rolls-Royce u našich západních sousedů prodal tolik aut jako za celý rok 2010.

Rolls-Royce sice sleduje vývoj světových ekonomik, propad prodejů ale automobilka nezaznamenala. Podle slov ředitele automobilky Torstena Müllera-Ötvöse firmy nabízející luxusní zboží jsou odděleny od těch konvenčních, které ekonomická recese více postihla.

Šéf luxusní značky uvedl, že se nebojí toho, že by s rostoucími prodeji ztrácely vozy značky Rolls-Royce svojí exkluzivitu. Loni automobilka prodala 2.711 vozů, což je podle Müllera-Ötvöse nadále velice malé číslo s přihlédnutím na to, kolik aut se na světě ročně prodá. Vedení automobilky tvrdí, že nákup automobilu Rolls-Royce je i nadále dobrou investicí do budoucna.

Rolls-Royce začne v následujících měsících rozšiřovat svoji továrnu v Goodwoodu, aby dokázala uspokojit poptávku po svých automobilech, práce mají být hotovy během příštího roku. Rozšíření továrny bude automobilku stát asi 10 milionů liber.

Britská luxusní značka na letošním frankfurtském autosalonu představuje Rolls-Royce Phantom Coupé z chystaného filmu Johnny English se vrací (v originále Johnny English Reborn) s Rowanem Atkinsonem v hlavní roli. Specialitou auta je motor, pod jeho kapotou je totiž umístěný vidlicový šestnáctiválec.

Původně Rolls-Royce zvažoval, že jednotku V16 použije v sériovém Phantomu. Nakonec ale šestnáctiválec zůstal jen ve fázi prototypu.


David Bureš
Diskuze (0)