Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Závodní speciály pro Le Mans se prohánějí na běžných silnicích

David Bureš
Diskuze (2)
Kdysi Jaguar XJ220, Porsche 962 a Mazda 767 závodily v Le Mans. Dnes nestojí ladem v garáži, místo toho je jejich japonští majitelé běžně používají.

Japonci jsou známí svojí láskou k automobilům. To dokazuje i přiložené video, na němž se tři majitelé chlubí svými automobily, které původně byly určeny pro 24hodinový závod v Le Mans. Jeden dokonce přiznává, že je zkrátka do aut blázen.

Tři prezentované automobily spojuje fakt, že v Le Mans závodily na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Nejstarší je Mazda 767B z roku 1989, zatímco nejmladším vozem je Jaguar XJ220C vyrobený v roce 1993. Mezi ně se svým stářím řadí Porsche 962C z roku 1991.

Majitelé si své závodní speciály umí opravdu vychutnat, Porsche a Jaguar jsou dokonce upraveny tak, aby s nimi jejich vlastníci mohli legálně jezdit v běžném provozu. Majitel britského krasavce tvrdí, že během spánku nikdy nesní, protože své sny žije.

Vlastník stuttgartského speciálu si zase hlavně užívá jízdu a je mu jedno, zda na okruhu, nebo na silnici. Jeho Porsche je dokonce vybaveno klimatizací, což z něj údajně tvoří pohodlné auto.

To vlastník Mazdy se v tomto ohledu liší a říká, okruhová auta jsou určena pro závodní tratě a tam také patří. Se svým autem jezdí na okruzích a na různých akcích pro fanoušky motosportu.

Trojice aut si zaslouží alespoň stručně popsat. XJ220C je poháněn 3,5litrovým šestiválcem s dvěma turbodmychadly původem z MG Metro 6R4. Tento Jaguar se účastnil dvou ročníků závodu v Le Mans, a to v letech 1993 a 1995. V roce 1993 dokonce vyhrál ve své třídě, nakonec byl ale diskvalifikován kvůli nevyhovujícímu výfukovému potrubí. O dva roky později ani jeden ze dvou nasazených exemplářů závod nedokončil.

Mazda 767B je poháněna motorem typu Wankel se čtyřmi rotačními písty. Automobil v roce 1989 skončil ve 24hodinovce v Le Mans na sedmém a devátém místě, starší 767 skončila toho roku dvanáctá. Prezentovaný vůz ve videu dojel tehdy devátý.

Porsche 962C má nejdelší závodní historii, poprvé byl do závodů nasazen v polovině osmdesátých let a s různými úpravami závodil ještě o deset let později. Auto z videa bylo postaveno v roce 1991, kdy jej bývalý australský závodník Vern Schuppan upravil tak, aby mohlo i na silnice. Tento Australan vyrobil také asi šest exemplářů vlastního modelu Schuppan 962CR používajícího motor z Porsche 962C.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
2. 1. 2014 03:39
Re: Paráda
Já zas uronil slzu nad dvěstědvacítkou. Porsche je také krásné. Mazda není tak pohledná, ale má také svoje. Závidím těm pánům, kéž bych se mohl svézt s nimi...
Avatar - Ham.
2. 1. 2014 01:10
Paráda
:yes:
P 962 jako street legal tak to musí mít v Japonsku hodně volné předpisy. :-)