Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Viper bude opět Dodge, značka SRT končí

David Bureš
Diskuze (0)
Značka SRT se zaměřuje na vysokovýkonné automobily. Její aktivity s okamžitou platností převezme Dodge.

V roce 2011 koncern Fiat Chrysler oznámil vznik samostatné značky SRT (Street & Racing Technology), která byla do té doby jen označením sportovně laděných verzí modelů tohoto amerického výrobce. Po pouhých třech letech SRT jako samostatná divize končí.

V krátkém prohlášení se píše, že v souvislosti s budoucími plány koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) převezme aktivity SRT s okamžitou platností zavedená značka Dodge, která nabízí auta už od roku 1915. Ta se obecně chce zaměřit na výrobu silných aut.

SRT v současnosti nabízí pět modelů: 300 SRT, Challenger SRT, Charger SRT, Grand Cherokee SRT a Viper. Za skutečné SRT se ale dá považovat pouze Viper – ten jediný nese výhradně název divize SRT, ostatní čtyři modely mají ve svém oficiálním označení také jméno svého výrobce, tedy Chrysler, Dodge a Jeep.

Zatímco Viper, Challenger SRT a Charger SRT mají budoucnost se znaky Dodge jistou, 300 SRT má podle zdrojů amerického serveru Jalopnik zcela skončit. Rychlý Chrysler je totiž až moc podobný o něco levnějšímu Chargeru SRT. Jeep Grand Cherokee SRT prozatím v nabídce zůstane, v budoucnu by ale jeho místo na trhu mohl zaujmout chystaný Dodge Journey SRT. Nabídku má naopak rozšířit chystaný Jeep Cherokee SRT.

Současný šéf SRT Ralph Gilles zůstává v automobilce na pozicích senior viceprezidenta pro design a prezidenta divize pro motorsport. O převedení SRT pod Dodge se postará šéf značky Dodge Tim Kuniskis.

Znaky Dodge nejsou pro sportovní model Viper ničím neobvyklým. S logy Dodge se prodávaly už všechny předchozí generace zmije, na některých trzích byl tento sporťák prodáván také jako Chrysler. Nejnovější generace Viperu se vyrábí od roku 2012, prodejním hitem zatím není, kvůli slabému odbytu je výroba auta aktuálně přerušena na 10 týdnů.

David Bureš
Diskuze (0)