Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Visteon C-Beyond: Koncept pro blízkou budoucnost (video)

Ondřej Pavlůsek
Visteon na konceptu C-Beyond předvádí více než 40 inovací v elektronické výbavě osobního automobilu.

Visteon C-Beyond má automobilkám předvést schopnosti a možnosti dodavatelské společnosti Visteon i designérské firmy Estech. Automobil jehož základem je sériový Citroën C4 Picasso předvádí nové možnosti ve výbavě vozu od hlavních světlometů, přes palubní přístroje, multimediální systémy, klimatizaci a materiály použité v interiéru.

Koncept C-Beyond je vybaven Visteonem patentovanými světlomety s LED diodami. Díky speciální kameře adaptivní systém sám přepíná dálková a potkávací světla, podle projíždějících nebo přibližujících se vozů. Navíc systém nabízí protioslňující mód, který nechává zapnutá dálková světla a oslnění protijedoucích vozidel zabraňuje pomocí programovatelných clon.

Tradiční přístrojovou desku nahrazuje Visteon v konceptu C-Beyond displejem, na němž se zobrazují nejen přístroje. Nové elektronické systémy mají řidiče namísto pouhého informování přímo vést. K tomu slouží například navigace s plánováním cesty a aktualizací dopravních informací v reálném čase. Dále koncept obsahuje platformu infotainmentu a internetu, která nabízí propojení s elektronickými zařízeními zákazníka. C-Beyond se může pochlubit i multimediálním systémem pro zadní sedadla.

Další z nových řešení představuje klimatizace, která opouští konveční jednotku v přídi vozu. Namísto toho C-Beyond představuje koncept vertikálního toku vzduchu, který je tvořen čtyřmi proudy vzduchu. Ke střeše přimontovaný ventilátor vede vzduch od střechy k podlaze, čímž zajišťuje na rozdíl od vpředu umístěných ventilačních otvorů naprostou kontrolu prostředí a teploty.

Takto navržená klimatizace se automaticky upraví podle počtu a polohy pasažérů a šetří energii vypnutím u neobsazených sedadel. Vertikální proud vzduchu snižuje tradiční počet pohyblivých částí na palubní desce, čímž vzniká prostor pro jiné součásti. Tento koncept je použitelný v jakémkoliv voze bez výrazných zásahů do jeho konstrukce.

Mezi novinky, které koncept představuje patří i materiály obložení interiéru nebo možnost vytvořit díky nově navržené klimatizaci a palubní desce úložné prostory v místech, kde to u vozů s konvenční ventilační jednotkou nelze.

Nové prvky předváděné na C-Beyond jsou v různých stupních vývoje od konceptů po produkty připravené pro trh.

Visteon otevírá nové pracovní pozice ve vývoji v ČR

Visteon-Autopal se sídlem v Novém Jičíně je centrem vývoje a předním světovým výrobcem světelné, chladicí a klimatizační techniky, forem a nástrojů pro automobilový průmysl. Mezi hlavní zákazníky společnosti patří společnost Ford, VW, PSA, Jaguar a Land Rover, GM a Mercedes-Benz.

S téměř 4000 zaměstnanci provozuje Visteon-Autopal dvě specializovaná vývojová centra zaměřena na klimatizaci, chladicí a světelnou techniku, pět výrobních závodů a nástrojárnu nacházející se v Novém Jičíně, Hluku a Rychvaldě. Vývojová centra v Novém Jičíně a Hluku také podporují celosvětové vývojové týmy společnosti Visteon Corporation.

Visteon-Autopal je součástí Visteon Corporation, který je předním světovým dodavatelem pro automobilový průmysl.

Ondřej Pavlůsek