Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda ČR: Malé množství alkoholu za volantem bude bez bodů

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Návrh Senátu ČR na úpravu systému trestání řidičů podpořila ve středu také vláda. Týká se hlavně přidělování bodů za alkohol v krvi do 0,3 promile.

Pokud by policejní měřič při dechové zkoušce naměřil maximálně zmíněnou hodnotu alkoholu v krvi, provinilci by hrozila pouze pokuta do 5.000 korun. Nulová tolerance by i tak dle navrhovatelů zůstala zachována. Ti vycházejí z norem, které jsou běžné v západní Evropě. Policisté navíc v praxi většinou tolerují množství alkoholu do 0,25 promile. Své k tomu podotkli i odborníci, tedy lékaři: tuto hladinu nemusí způsobovat pouze pití alkoholických nápojů, ale například i jiné produkty (ústní voda apod.).

Dále chtějí senátoři zcela zrušit bodový postih za překročení povolené rychlosti v obci o 5 km/h a mimo ni o 10 km/h. Pokuta by v tomto případě činila 1500-2500 Kč. Za rychlejší jízdu by byl viník po zásluze odměněn až pěti body a z jeho peněženky by zmizela větší částka peněz podle toho, jak rychle jel.

Některé jednobodové tresty jsou také zbytečné. Například porušení povinnosti denního svícení. Byť jsou nová vozidla vybavena automatickými spínači a do starších je lze dokoupit, někteří stále zapomínají. Senioři nad 60 let by se v budoucnu nemuseli obávat pětibodového přídělu, pokud nebudou vozit platný posudek o zdravotní způsobilosti. Ten má definovaný obsah, ale nikoli už formulář a navíc je trnem v oku i odborníkům v okolních zemích, například v Rakousku.

Klesnout by měl bodové ohodnocení za držení mobilního telefonu během jízdy, a to ze tří na dva.

Jen čtyři body místo sedmi by měly být uděleny za řízení vozidla bez odpovídajícího oprávnění, tedy pokud přistižená osoba nebude mít v průkazu uvedenu příslušnou skupinu.

Požadovány jsou naopak větší sankce za nepřipoutání se bezpečnostními pásy, či nepoužití dětské autosedačky, a to ze dvou na tři body u dětí, nebo čtyři u dospělého. Rovněž trest za vyšší množství alkoholu by měl být zpřísněn, a to na sedm bodů ze stávajících šesti. Stejně tvrdý postih by měl následovat, pokud se řidič neprokáže potřebným oprávněním, které mu bylo příslušnými úřady zabaveno. Rovněž sedm bodu získá ten, kdo poruší zákaz předjíždění, nebo se bude otáčet a couvat na rychlostní silnici. Nemluvě o neposkytnutí první pomoci a nepřivolání záchranné služby svědkem nehody, v těchto případech se v návrhu hovoří také o sedmi bodech. Ohrožení ostatních účastníků silničního provozu při předjíždění mezi jízdními pruhy by mělo být ohodnoceno pěti body místo současných tří.

Řidiči, kteří by spáchali během čtvrt roku více přestupků, by měli být naopak potrestáni jen za ten nejvážnější. Až dosud je takto postupováno pouze při prokázání vice provinění najedou. Další novinkou je zákaz jízdy kamionů v levém pruhu dálnice při dopravní špičce.

Všechny návrhy bude nyní projednávat Poslanecká sněmovna. Podle premiéra Petra Nečase je také třeba jednoznačně upravit zákon o provozu na pozemních komunikacích tak, aby jasně stanovil právo přednosti v jízdě. Nutná je rovněž přesná definice provádění kontrol technického stavu motorových vozidel. Policie by navíc měla mít právo zastavit vozidlo a po zjištění nedostatků jej poslat na STK. Řidič by v případě zjištění vážných závad celou kontrolu uhradil. Příslušná stanice přitom může být vzdálena od místa policejní kontroly maximálně osm kilometrů.

Své ovoce by dle současného předsedy vlády přineslo rovněž zavedení parkovacích průkazů pro tělesně postižené motoristy, jejichž automobily jsou označeny známým symbolem. Ten je často zneužíván jinými osobami. Novela dává invalidním a neslyšícím občanům za volanty také možnost vjet do zákazu vjezdu, nebo na pěší zónu a stát na jinak nepovolených místech.

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Avatar - twistedTSD
15. 8. 2010 20:01
Re: vyjímky jasně
s tou krádeží nejsi zas tak daleko od reality :-) :-|
15. 8. 2010 10:44
Re: To se určitě vymkne kontrole
ze neda? nekteri policiste se snazej a u neznalich jiste i uspeli ;-) je videt ze te jeste za podobnou hladinu na krev nevezli
Avatar - Wen Věčněžasnoucí
14. 8. 2010 19:35
Re: vyjímky jasně
Toto je velmi hodnotný příspěvek!!! ;-\
14. 8. 2010 17:27
Re: To se určitě vymkne kontrole
ale ved tak by mali byt nakalibrované už dávno - NIKTO im nevystaví kalibracný protokol na hodnoty nižšie ako 0,25 - tie prístroje to proste nazvládajú a teda logicky čokolvek menej ako 0,25 prístroj ukáže, je to z právneho hľadiska neplatné - policajt ak chce dať pokutu, ťa musí podrobiť krvnej skúške - iba tak je možné za súčasného stavu meracej techniky odmerať takéto nízke hodnoty :-!
14. 8. 2010 17:05
Re: To se určitě vymkne kontrole
Za 0,24 a méně ti dneska nikdo pokutu nedá. Dokonce momentálně se chystá překalibrování přístrojů tak, aby u naměřených hodnot 0,24 a nižších ukazovaly 0.