Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda zřejmě podpoří poplatky za výjimky ze zákazu jízdy kamionů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Vláda ve středu zřejmě podpoří návrh Ústeckého kraje, který navrhuje zpoplatnit vydávání výjimek z víkendových zákazů jízdy kamionů po dálnicích a silnicích prvních tříd. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro středeční jednání vlády.

Ústecký kraj předložil do Sněmovny svůj návrh novely zákona o správních poplatcích, podle níž by dopravci platili za vydání povolení s nejvýše půlroční platností 500 korun a za povolení s platností od půl roku do roku 1000 korun. Na dálnici a na silnice první třídy nesmějí kamiony o nedělích a o svátcích od 13:00 do 22:00. V době prázdnin platí omezení i o pátcích od 17:00 do 21:00 a o sobotách od 07:00 do 13:00. Vedle zákonem daných výjimek mohou pro jiné případy dávat dopravcům povolení kraje pro svá území a ministerstvo dopravy pro větší oblasti.

Předloni kraj vydal 234 povolení. Jak uvádí zastupitelstvo, vzhledem k počtu vydaných povolení o výjimce se jeví zavedení správního poplatku jako vhodné. Poplatek by prý zdůraznil skutečnost, že výjimky by se měly využívat pouze ojediněle.

Vláda doporučuje v návrhu zpřesnit formulaci tak, aby místo o vydání povolení k výjimce hovořil o povolení výjimky. Podle vlády by také nemělo poplatku podléhat pouze povolení výjimky, ale samotné přijetí žádosti o povolení, a to bez ohledu na to, zda úřad povolení vydá. Vládní legislativci upozorňují na to, že administrativní náklady vznikají úřadu bez ohledu na to, zda výjimku povolí, či nikoli.

Předloha také obsahuje podle návrhu stanoviska nejednoznačné formulace, například počítá s poplatky za povolení s platností do šesti měsíců a od šesti do 12 měsíců. Podle vlády tak není jasné, jaký poplatek by se vztahoval na povolení s platností přesně šest měsíců.

Přímo zákon stanoví z víkendových zákazů jízd kamionů hned několik výjimek. Na dálnice mohou například nákladní vozidla, která přepravují zboží podléhající rychlé zkáze, živá zvířata nebo pohonné hmoty, těžké automobily bezpečnostních sborů a vozidla pro údržbu, opravy a výstavbu silnic.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
4. 8. 2014 10:00
dialnice a prve triedy
super ;-\ takze ked sa pojdem previezt cez vikend niekde na bicykli po ceste tretej triedy, mozem dufat, ze ma na kasu rozjazdi nejaky polsky / turecky / bulharsky tranzitny kamion pretoze praca policajtov konci pri schovavani sa za tabulou obce a merani rychlosti. Zeby zacali trestat tranzitnu dopravu cez obce, male mosty ich nenapadne.
Avatar - mango
4. 8. 2014 08:28
Jak jinak
Už neví kde by brali peníze a "tunely" a další ;-\ Ve finále to stejně zaplatíme my jako spotřebitelé. Když vidím jaké jsou problémy s opravou a budováním silniční sítě v ČR, tak se mi dělá zle...